https://www.vinguiden.com/wp-content/themes/vinguiden
X
  • 0

En glimt av Alsace…

Det nya numret (#2/08) av pdf-tidningen alsace har kommit!

Jean-Louis Vézien berättar:
– Det är ett stort nöje att få bjuda in alla vinälskare till Alsace vinfestival i Stockholm och Göteborg. I år har en av våra främsta kockar från regionen varit på besök i Stockholm för att inspirera de deltagande restaurangerna. Vi hoppas att de kan få med lite extra alsassisk mat på menyerna.
Och fortsätter:
– Under de två första veckorna i juni har du chansen att prova ett spektrum av våra vita viner till restaurangernas specialkomponerade menyer. På många restauranger serveras redan ett brett sortiment från våra producenter, men under dessa två veckor blir det ett extra fokus.
Längre in i tidningen hittar du listan på de deltagande restaurangerna. I detta nummer kan vi också stolt presentera årets vinskörd, som kommer att gå till historien som en mycket lyckad årgång för samtliga druvor. Det är något för våra vinälskande vänner i Sverige att se fram emot.

Ladda ner tidningen här

Vinguiden.com

Det våras för Alsace

Årets första pdf-tidning, alsace nr -08 är här. I det nya numret kan du bla läsa om sommarens vinfestival, stjärnkocken Melker Anderssons passion, vem som styr vinvalet på Melkers fem restauranger och mycket mer.
Dessutom får du recept på några fantastiska maträtter.

Vinfestivalen i sommar rycker allt närmare
I början av juni månad kan alla vänner av Alsacevin passa på att göra ett besök på någon av de restauranger som är med i vår restaurangkampanj. Ett flertal restauranger i både Stockholm och Göteborg kommer nämligen under två veckor att sätta extra fokus på viner från Alsace.

Smaker är hans passion
Han håller högt dagstempo. Det är inte lätt att få en flik av dagen
som inte är upptagen. Men ska man hålla igång sex krogar i Stockholm gäller det att ligga i. Melker Andersson följer inga trender han skapar dem själv. Att ha stenkoll på vad han gör tycks vara hemligheten bakom framgången.

Han styr vinvalen på fem krogar
Sören Polonius är chefssommelier för Melker Andersson fem krogar i Stockholm. Eftersom alla krogar har olika identitet blir vinlistan därefter. Nyligen vann han SM för sommelierer och ska nu försvarar de svenska färgerna i VM om två år.

Läs mer om detta och få dessutom recept på några smarriga maträtter, ladda ner det nya numret av alsace – pdf-tidningen – här

Vinguiden.com

SAV

Sav™ bör serveras väl kyld. Det är ena anledningen till varför det känns naturligt
att börja med inlandsisen.
När inlandsisen drog sig tillbaka från Jämtland för 9.000 år sedan var björken det första träd som åter strävade mot skyn. När människor kom till trakten var björken under alla omständigheter det första träd de lade märke till.
Barkens vita, oskuldsfulla färg (om än med inslag av svarta stråk, som Livet självt ungefär) bidrog till att björken tillägnades gudinnan Freja (eller Venus om man kom längre söderifrån) och sålunda symboliserade renhet och kvinnlighet.
Barnens vaggor tillverkades i björk för att markera en ny början. Träden tappades på sav och saven dracks för att hälsa Våren välkommen. Det mytologiska tankegodset kan negligeras vid provsmakningen av ett glas
bubblande Sav™. Det finns några kemiska omständigheter som är svårare att gå förbi.
Vinodlare på kontinenten har att strida mot diverse skadeinsekter och mögelsvampar som varje år hotar att ödelägga skörden. Så icke i Jämtland. Sav™ innehåller överhuvudtaget inga rester av växtgifter eller bekämpningsmedel
då sådana aldrig behövt användas. Klimatet är en orsak. Björkens sturighet och motståndskraft en annan.
Principen är enkel: Björken suger upp kristallklart vatten ur mineralrik grund när tjälen försvinner ur marken på våren. Trädet omvandlar vätskan till sav. Som går att tappa. Som går att dricka.

Det är därefter problemen börjar för den noggranne vinodlaren. I likhet med sina kollegor på kontinenten brottas han med samma eviga frågeställningar:
När exakt skall vinet skördas? Hur exakt skall vinet behandlas? Hur exakt skall vinet lagras? Hur exakt skall vinet smaka när det är klart?
Vinregionen Jämtland kan utifrån de flesta aspekter sägas vara mer jungfrulig än Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champange m.fl. Ambitionerna är dock inte lägre satta.
Det är vanskligt att prata om Nytta och Hälsa när det gäller alkoholhaltiga drycker. Ingen kan dock ta ifrån Sav™ dess innehåll av naturligt sockerarter, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink och järn.
Sedan urminnes tider har björksav ansetts lindra, till och med bota mer eller mindre elaka åkommor. Men i likhet med det mytologiska arvet är näringsfysiologi möjligtvis inte det första man tänker på när Sav™ bubblar i glaset.

Sav™ finns att köpa på Systembolag med artikelnummer 83631, pris 329 kronor.
Källa: SAV.se

Mat och vin i stället för snö och is

Det är senhöst i Alsace och årets vinskörd ligger nu för vinifiering. En något annorlunda men spännande årgång, som ni kan läsa mer om i skörderapporten i det nya numret av pdf-magasinet alsace.
Ingen årgång är ju som alla vet den andra lik, men det är det som är så spännande med vin. Trots extrema väderförhållanden förefaller vinerna perfekt balanserade. En vacker sensommar gav de sent skördade druvorna ett vin av högsta klass.

Att Sverige blivit ett vinland där konsumenterna värderar hög kvalitet av både mat och vin är sedan länge ett faktum. Därför blir jag inte förvånad när jag hör talas om att den ena vinrestaurangen efter den andra tar hem olika priser.
Restaurang PM i Växjö, som jag själv ännu inte besökt, är en av dem och som ni kan läsa mer om i det här numret. Däremot är världens främste vinkännare Andreas Larsson mera bekant. Han vann årets sommelier-VM. Starkt jobbat Andreas! Utmärkelsen sätter Sverige
på den Internationella vinkartan. Till Sverige reser inte längre turister bara för den vackra naturen, snö och ishotell, utan även för matlagningskonsten.

Ladda ner pdf-tidningen alsace nr 3-07 här »» (2,5MB)

Som smörkola

Alla som inte kan vänta med att förblindat rusa rakt in i tomteland, fastän frosten knappt hunnit nudda marken, är det bara att knirrande knata iväg till närmaste Systembolag och i god tid förse sig med årets Grönstedts XO, och knappa 400 kronor fattiga berika hela november och december med lagomt tilltaget midvintermys. För i år kommer julen tidigt, i alla fall om man är cognacsälskare.

Grönstedts Christmas Cognac 2006 sålde förra året slut tre veckor innan julafton. Inför årets upplaga har därför antalet buteljer tredubblats för att möta den förväntat lika stora efterfrågan.

Folke Andersson, Grönstedts master blender, beskriver Grönstedts Christmas Cognac 2007 som en perfekt kompanjon till högtiden där dofter och smaker av det sötare slaget varvas med toner av knäck, mandel, torkad frukt och toffé. Cognacen har en snittålder på 30 år och 12 000 buteljer har tappats och finns till försäljning på Systembolaget.

Den 1 november finns Grönstedts Christmas Cognac 2007 på landets samtliga Systembolag.
Artikelnumret är 384. Pris: 379 kr.

Text Magnus Bergquist

Källa V&S

Dryckesrådgivning på Systemet

Systembolaget tar ytterligare ett steg i riktning mot kundorientering och testar med dryckesrådgivning i 28 av deras drygt 410 butiker.

– Intresset för att kombinera mat och dryck ökar. Genom vår tidsbokade dryckesrådgivning vill vi inspirera till en god dryckeskultur. Vi vill ge våra kunder möjlighet att i lugn och ro få diskutera val av dryck med vår personal inför höstmiddagen, 40-årsfesten eller kanske guldbröllopssupén, säger Anitra Steen, VD för Systembolaget.

Försöket kommer pågå mellan den 1 oktober 2007, och fram till 31 januari 2008.

De aktuella butikerna är dessa:

Borås, Allégatan
Center Syd, Löddeköpinge
Eskilstuna, Kungsgatan
Falun, Åsgatan
Göteborg, Backaplan
Helsingborg, Väla Centrum
Jönköping, Trädgårdsgatan
Karlstad, Drottninggatan
Kristianstad, Östra Boulevarden
Linköping, Gyllentorget
Luleå, Storgatan
Malmö, Hansacompagniet
Nyköping
Skellefteå, Nygatan Skövde, Hertig Johans Torg
Stockholm, Farsta Centrum
Stockholm, Kungens Kurva
Stockholm, Mörby Centrum
Stockholm, Regeringsgatan/Passagen
Sundbyberg
Sundsvall, Stora Torget
Trollhättan, Kungsgatan
Umeå, Ersboda
Uppsala, Svava
Göteborg, Östra Nordstan
Västerås, Smedjegatan
Växjö, Samarkand
Östersund, Kyrkgatan

Text Magnus Bergquist
Källa Systembolaget

Gott för några

Den 4 oktober öppnar Hallwylska museet i Stockholm en gastronomisk utställning om mat och matbestyr på palatset för 100 år sedan. I reklamen frågas det: Vad åt man till vardag och fest?.

Det är lätt att undra vilka som avses med ordet ‘man’ – för det var väl knappast så att det överdåd av tillbehör, porslin och högreståndsfestligheter var något att tänka på för de familjer i Norrland som gemensamt släpat ihop överdådet till familjen i Stockholm.

De lungsjuka barnen som sällan fick nå vuxen ålder, eller de mammor som fick baka sitt bröd med bark – var nog heller inte bjudna att smaka rikedomen som deras män karvat ur skogen.

Men sisåhär ett hundra år senare ska vi i allmogen alltså få komma in och begapa vad de besuttna gjorde medan våra förfäder svalt. Kul med kulturhistoria i sådant nära tidsperspektiv.

Och jag tror säkert herrskapet var måna om sin stab på palatset och lät dem nigande smaka en kaffetår mellan anrättningarna som dåtidens bratts och stekare belevat frossade i.

Text Magnus Bergquist

Recept: En ananas
3 dl sockerlag 82 hg toppsocker, 1,5 dl vatten)
425 g socker
2,6 liter söt grädde
18 ägg

En ananas resnas wäl från allt yttre hårda, hwarefter den sönerskäres mycket fin och sockras wäl samt nedlägges i en glasburk, som wäl betäckes. På detta sätt bör den blifwa stående två dagar. Aftonen förr än glace skall göras, påhälles koks swag sockerlag, som då bör vara kall. Derefer silas den, och några droppar citronsyra idrypas.

En kanna söt grädde sättes på elden med ett skålpund socker, att uppkoka. Aderton ägg, hwarifrån skiljes 6 hwitor, uppwispas wäl, och den kokta grädden slås på äggen under stark wispning; den påsättes åter, men får ej koka, utan endast tjockna. Sedan hälles det tillbaka i ett fat och wispas till det blir kallt; hwarefetr det silas en gång genom den hårsikt och hälles sedan i glace-dosa, hwilken förut bör hafwa warit nedfrusen en timmes tid; arbetas och klappas så, att den blifwer wäl smidig.

Bättre vin att beställa

En av de tio bästa Brunello di Moltalcino har landat på Svensk mark. 01an är helt slutsåld – och finns inte att få tag på mer. Men nu kommer 02an och lovar gott.

Både tidningarna Winespectator och Falstaff har givit 02an höga poäng. 84 poäng av Winespectator (den bästa 02an fick 88 poäng), och 88 poäng av Falstaff (den bästa 02an fick 90 poäng). Båda placerade Máté på topp tio av alla provade viner, den årgången.

De andra 02orna som till exempel Wimespectator rankade finns inte på Svenska Systembolaget. Endast Máté gör det.

Artikelnumret är 82732-01, och priset 389 kronor

Text: Magnus Bergquist
Källa: Casadelvino

Alsace i våra hjärtan…

Sommartecknen börjar dyka upp – inte bara i naturens prunkande buskar, blommor och träd. Nu börjar även utomhusevenemangen komma igång.
Den bästa starten på sommaren – Alsace vinfestival, som vi nu kan kalla en tradition – festivalen har nu fått några år på nacken. Mellan den 1 och 17 juni har du chansen att prova ett spektrum av de viner som produceras i Alsace tillsammans med de deltagande restaurangernas specialkomponerade menyer. Vinfestivalen ger ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med vinerna från Alsace, som alla är uppkallade efter druvsorterna. Riesling, Pinot Blanc, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer och Sylvaner är de dominerande druvorna i regionen. I det nya numret av pdftidningen alsace finns hela listan, både på druvorna och de deltagande restaurangerna.

I tidningen finns även en intervju med den välkände sommelieren Michel Jamais som delar med sig av sina extensiva vinkunskaper. Dessutom skriver man om en tur längs den fantastiska, av många älskade, vinrutten runt Alsace – “Route des Vins d´Alsace”, och möten med många av de vinprofiler man möter i området.

Ladda ner pdf-tidningen alsace nr 2-07 här »» (2,64MB)

I Chavignol strax utanför Sancerre

Ibland kan delar av vinbranschen innehålla känslan av förfluten tid. En tid som i lyckliga stunder befolkades av den gode patriarken, en familj med en passion för sitt verv, och en by där man tillsammans skapade någonting litet, men som gjorde oerhörd skillnad.

Chavignol är en sådan by, där tiden i vissa stycken tycks marinerad med kärlek för konsten, sin konst att skapa vin som gör den där skillnaden. Säkert inte med den stora produktionen, och höga vinsterna, för ögonen – utan för tillfredställelsen i att göra det goda värvet, att föra en tradition vidare.

Henri Bourgeois är vinhuset som fortfarande för sin tradition vidare, sen tio generationer. Alla i familjen och de flesta i byn är delaktiga i produktionen. Och när pappan går genom byn hälsar han på alla, och pussar de små barnen på kinderna. Han älskar sin by och dess invånare – och alla tycks de älska honom.

Det är med sådana bilder för ögonen det känns extra gott att bära hem ett par flaskor och veta att de rymmer mer än bara druvsaft. Och fastän de flesta av deras flaskor inte når fram till Systembolagets hyllor, finns det de som går att beställa.

Les Baronnes heter en flaska som finns i det ordinarie sortimentet på i alla fall cirka femtio butiker i landet. Artikelnumret är 32253, och priset 144 kr. Men då får man också ett klassiskt så kallat Sancerre vin, full av försommardofter som fläder, nässlor och saftigt grönt gräs. Smaken är syrlig med fräsch ung frukt. Miltals från närmaste ekfat.

Le MD är ett annat vin som kommer från den lilla branten i området, som heter Mont Damne, Det Förbannade Berget. Kimmeridgian jord och rakt söderläge som ger massor av doft och smak. Detta är en stor och skolbokstydlig Sancerre, med alla smaker på rätt plats. Inga ekfat här heller.
Artikelnumret är 85616, och priset 180 kronor. Denna flaska måste beställas – vilket är värt besväret.

Av Magnus Bergquist
Bild Philipson & Söderberg