HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vid stenbockens vändkrets

Klicka på pilen för att läsa mer

Den astrologiintresserade vet var stenbockens vändkrets är. Vi andra får nu chansen att lära oss detta genom vinerna från Capricorn Estate. Producenten, som finns i Sydamerika, har tagit sitt namn från stjärnorna och skapat ett rött och ett vitt vin som båda finns som bag-in-box.

Vinerna kommer från regionen Mendoza i Argentina, där vingårdarna ligger på Andernas sluttningar. Många av vingårdarna ligger högt över havet, närmare 1000 meter. Detta ger svalka åt druvorna i det annars varma klimatet. Bevattning av vingårdarna är nödvändigt för att vinrankorna ska klara sig. Till skillnad från de flesta andra delar av världen, där konstbevattning är nödvändig, finns det dock ingen brist på vatten. Smältvatten från de snöklädda topparna i Anderna finns i rikliga mängder. Här finns några av världens högsta berg. Berget Mendozas topp ligger hela 7700 meter över havet.

Världens femte största vinproducent
Argentina är världens femte största vinproducent. Fram till och med 2001 var de till och med fjärde största men blev nerflyttade av en ökad produktion i Kalifornien som fick dem att ta fjärdeplatsen. Tack vare det goda klimatet och den höga höjden över havet är Argentina i stor utsträckning förskonade från skadeinsekter och sjukdomar i vingårdarna. Detta betyder att mycket lite bekämpningsmedel behövs om något alls. Ju mer naturligt druvorna får växa desto bättre smak får de vilket visar sig i många av landets viner. Malbecdruvorna till Capricorn Estates kommer från en 50 år gammal vingård och skördas för hand för att sedan transporteras till vineriet. Vinet från chardonnaydruvorna lagras på ek innan det likt det röda vinet transporteras till Sverige för att förpackas i en fiffig flip-box hos Vin & Sprit.

Capricorn Estates Chardonnay 2002, Mendoza
Klar gyllene färg med medelhög intensitet och något grön nyans.
Ren, ung medelstor doft av röda äpplen, balanserad ekfatston och nyanserad blommighet.
Torr medelfyllig smak med balanserad syra och alkohol samt angenäm ekfatston och arom av mogna röda äpplen.
Lång eftersmak.
Bra!!
Serveras vid en temperatur av 13 grader Celsius till smakrika fiskrätter eller matig sallad.

Capricorn Estates Malbec, Mendoza
Klar röd färg med hög intensitet och purpur nyans.
Ren, ung, något intensiv doft av mörk frukt, björnbär, svarta vinbär och kryddor som svartpeppar samt balanserad ton av ekfat.
Torr, fyllig smak med liten syra, balanserade tanniner och alkohol samt aromatisk fruktighet av mörka bär.
Medellång eftersmak.
Serveras vid ca 17 grader Celsius till lamm eller smakrika pastarätter.

Tips!
Servera gärna vinerna i karaff, det ser trevligare ut, vinerna mår ofta bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Vin & Sprit AB