HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rätt glas till vinet – inte krångligt

Klicka på pilen för att läsa mer

Josephine Nordlind är sommelier och har arbetat med vin i nio år. Hon anser att det finns en överdrift i att använda olika glas till olika viner. Själv har hon exempelvis tagit fram ett glas som kan användas till både vitt och rött vin.

Josephine har läst till sommelier på Restaurang Akademin i Stockholm och rest mycket i de olika vinproducerande länderna.

– Det är först på senare år som jag har förstått vad det verkligen handlar om, berättar hon när vi ses över en kopp kaffe i Sture Gallerian i Stockholm. Det finns inget totalbelägg för att man måste ha olika glas till varje druva. Om man inte uppnår en väldigt hög nivå av kunskap kan man ändå inte tillgodogöra sig skillnaden. Därför kan man använda sig av ett enda vinglas för både rött och vitt vin. Rent faktamässigt finns det fler aromämnen i rött vin men även ett vitt vin vinner på att drickas ur ett glas med bredare kupa eftersom man då kan få ut fler smakämnen när man snurrar glaset.

Glas för vitt och rött vin
Josephine har själv därför tillverkat en mindre kollektion glas där ett glas för rött och vitt vin, ett champagneglas, ett snapsglas och ett dricksglas ingår. Det är ganska ovanligt att en sommelier ger sig på glasdesign, oftast brukar sådant skötas av glasdesigners utan särskild kunskap om vin. Josephines glas är därför lite speciella ur flera synpunkter:

– För att komma ifrån osäkerheten om var man ska hålla i glaset har jag förlängt benet. Foten på vinglas är ofta för liten och ostabil och därför har jag gjort den större. Dessutom brukar det vara en liten fördjupning under foten som inte har någon som helst funktion. Eftersom den brukar samla vatten när man har diskat glaset som lämnar fula märken har jag valt att ta bort den på mina glas. Själva kupan har jag valt att göra droppformad för att bevara så mycket aromer som möjligt i vinet och för att man ska se färgen bättre utan att behöva hålla glaset på sidan. Kupan måste dessutom vara tillräckligt bred och lång och gå ihop lite på slutet för att ta fram så mycket aromer som möjligt.

Glas ska tåla att användas – ofta!
Josephine tycker också att ett bra vinglas ska vara tåligt och lätt att diska. Det ska gå att användas både till vardags och till fest.

– Det finns inget som säger att man bara för att det är vardag måste dricka ur fula vinglas. Har man ett vackert glas som inte måste behandlas med silkesvantar för att inte gå sönder kan man lika gärna använda det, säger hon.

Skippa diskmedlet
För att inte vinet ska ta åt sig av rester av diskmedel rekommenderar Josephine att man aldrig använder diskmedel när man diskar vinglas.

– Det är väldigt svårt att få bort alla rester av diskmedlet och det ger ofta en hinna på vinet som inte är så smaklig. Ställ in glasen i diskmaskinen och diska utan diskmedel eller skölj dem med hett vatten direkt efter användning så är det inga problem att få dem rena, tipsar hon.

Text: Jenny Sandström, Inovit AB