HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vinvärldens mest spännande område?

Klicka på pilen för att läsa mer

Langudoc-Roussillon har länge varit ett område som inte bara producerat enkla viner utan också konsumerat större delen lokalt. Erkända vinhus med duktiga vinmakare har dock under de senare åren sett potentialen i området. Stora investeringar har gjorts i form av nyplanteringar och teknik. Resultatet är bra viner till bra priser som vi här hemma kan njuta av.

Den generella ursprungsbeteckningen är Vin de Pays du Languedoc-Roussillon. För enkelhetens skull förkortas det till VdP d’OC, som i sin tur delas in i fyra underregioner. Det finna även några områden med AOC, d.v.s. en egen ursprungsbeteckning som t ex Corbiers och Limoux. Från detta stora område i södra frankrike kommer en tredjedel av allt vin som produceras i landet. Här odlas traditionellt typiskt sydfranska druvor som Grenache och Cinsault tillsammans med en handfull andra sorter.

Nya tider
Under de senaste årtionden har Chardonnay och Merlot m fl. planterats. Man har tagit hjälp av australiensiska vinmakare som har stor erfarenhet från flackt land och höga temperaturer. Ett exempel på detta är BRL Hardys Domaine de la Baume. Även många andra, inte minst de lokala vinproducenterna har investerat i nya vinstockar och ny teknik. Eduardo Fonrocque från Crus & Domaines de France berättar att man i västra Languedoc gör viner som är mycket lika Côte-du-Rhône Village men till bättre priser. Detta tack vare att man befinner sig på rätt sida av appelationsgränsen. Eftersom en stor del av vinet fortfarande klassas som VdP har priset för vingårdsmarken stannat kvar på en hygglig nivå. Stora vinhus använder marken här till experimentodlingar, då man anser det vara för dyrt och riskfyllt att göra på vingårdsmark som ligger i t ex Bordeaux i Frankrike eller Napa Valley i Kalifornien. De stora vinhusens investeringar och kunnande gör att det idag finns många bra viner till låga priser.

Många sevärdheter
Inte bara goda viner finns för den som vill resa till Languedoc-Roussillon, utan även vacker natur och mycket att se. Eftersom området sträcker sig ända från Rhônedalen ner till spanska gränsen finns en stor variation av landskap, allt från vidsträckta slätter till höga berg. Det finns även gott om gamla borgar som klarat tidens tand mer eller mindre bra. De flesta vingårdar tar emot besökare men det kan vara en god ide att ringa i förväg. Den som vill veta mer kan gå in på Languedocs officiella hemsida på www.languedoc-wines.com eller kontakta franska turistbyrån i Stockholm.

Andreas Kjörling
Sommelier
Dryckeskonsult@hotmail.com