HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Absolut plockar nya frukter ur kakan

Klicka på pilen för att läsa mer

Det är dags för ännu en smak i Absoluts allt mer färgrika fruktkorg. Den andra maj kommer Absolut ruby red med smak av röd grapefrukt.

En av anledningarna till att Absolut valt att smaksätta med röd grapefrukt är att den smaken ännu inte finns representerad i vitspritstillverkarens allt mustigare soppa. Där Absolut redan lockar med citron, kurant, mandrin, rasperry och apeach. Smaker som alla kan ge farfar fantasifulla groggar och partypelle shots med smak som påminner om sommarlovens alla bortrunna pinnglassar.

Grapefrukt är en både söt och bitter smak – på samma gång. Den levererar instinktivt sina smakkanoner mot tungans hela känslopalett – surt, sött, bittert och salt.

Färgen på spriten är fortfarande transperent – om än flaskans design gör att den utifrån ser svagt blodapelsinröd ut.

Enligt markandsjonglörerna ska röd grapefrukt ha en bittersöt smaken och en vuxen karaktär som appellera till kvinnor (!).

Flaskan kommer inte att finnas på Systembolaget förrän tidigast i höst – men restauranger och barer kommer säkert stapla upp den i kilometerlånga rader över landet redan första veckan i maj i år. Den kommer parallellt lanseras i Polen – där 19 flaskor av 20 är någon form av vodka. Resten av världen får tåligt vänta en månad till, eller två.

Trots att det svenska Systembolaget säljer allt mindre starksprit till förmodad förmån till gränshandeln, har smaksatt så kallad vitsprit en trend som pekar i samma riktning som blommorna om våren.

Frukt från Västindien
Grapefrukt kom ursprungligen från Västindien där man redan på 1700-talet började korsa apelsin och pomelo för att få fram gula, gröna och röda frukter som kallades druvfrukt när den kom till Sverige så sent som på 1910-talet.

Absolut har tagit fem månader på sig och satt sina bästa flavourister vid utvecklingsavdelningarna i Åhus med att ta fram smaken i flaskan. Resultatet är inte en enkel grapefruktsmak, utan består av flera frukter i ett recept inympat med hemligheter.

Den som vill vara först med det senaste i vår och knäcka i baren kan med förstärkt självförtroende beställa fantasifullt moderna drinkar som: Easy Breeze, Rubytini eller Fast Salty Dog.

Av Magnus Bergquist

PS. Cocktailguiden.com kommer inom kort leverera fler bra drinktips med Absolut red ruby.
Är du inte redan anmäld till våra gratis drinktips som vi bjuder våra 50 000 medlemmar på varje fredag, så se till att knappa in dig här redan idag DS. Klicka här >>