HEM

Catena Zapata

Klicka på pilen för att läsa mer

En vinodlarfamilj med ursprung och anor från Italien men med starka rötter i Argentina driver sedan ett århundrade tillbaka Catena Zapata. En enorm drivkraft att göra Argentina till ett land som förknippas med kvalitetsvin har efter hårt arbete lyckats. Idag producerar man viner i absolut toppklass som hyllas av vinkritiker över hela världen.

Nicola Catena föddes i Marche, Italien, av föräldrar som var vinodlare. När Nicola i slutet av förra århundradet utvandrade till Argentina tog han med sig en stark kärlek till vin och önskan om en egen vingård. Precis som många andra italienska immigranter i Argentina slog sig Nicola ned i Mendoza och började 1902 producera vin för den inhemska marknaden. Hans äldste son, Domingo, tog ansvar för familjens affärer. Som de driftiga producenter och marknadsförare familjen Catena var ökade de hela tiden sin odlingsareal och produktion så att de snart blivit en av Argentinas största och mest lovande vinproducenter.

Störst i världen
Nästan direkt efter att ha avslutat sina universitetsstudier i ekonomi tog Nicolás, döpt efter sin farfar och äldste son i familjen, över verksamheten. Den unge mannen utvecklade och expanderade ytterligare verksamheten och 1976 sålde Catena mer än 20 miljoner flaskor per månad bara på den inhemska marknaden. Detta innebar att de blivit inte bara Argentinas utan faktiskt en av världens största vinproducenter.

– På sjuttiotalet hade vi enorma vinodlingar och resurser till vårt förfogande, berättar Nicolás.

Kalifornien inspirerade
I början av åttiotalet ändrade man kurs och började satsa mer på att förbättra kvaliteten än att utvidga sina odlingars areal. En anledning till kursändringen var nya kunskaper inom vinodling som Jorge, Nicolás yngre bror tillskansat sig på University of California, dit också Nicolás blev kallad att föreläsa. Medan han var i Kalifornien passade han tillsammans med sin fru på att besöka några vingårdar i Napa Valley. Ett av dessa gav honom inspirationen att ändra kurs på sin egen vingård:

– En dag besökte vi Robert Mondavis Vingård, minns Nicolás. Till den dagen hade jag egentligen inte förstått vad de Californiska vinodlarna höll på med. När vi såg Mondavis verk med egna ögon, deras investeringar i forskning och kunde förstå vad de uppnådde i form av kvalitetsförbättringar kände jag mig verkligt inspirerad. Varför inte göra såhär i Mendoza, tänkte jag. Jag visste att det skulle ta tid men jag visste också att det skulle vara genomförbart. Jag tänker alltid på det där besöket som det magiska ögonblick som förändrade hela mitt tänkande om hur man framställer kvalitetsviner.

Helomvändning
Väl hemma igen drog Nicolás igång ett rigoröst undersökningsarbete för att ta reda på vilka plantor man kunde ympa för att få bästa kvalitet, vilka jordar och klimat som passade vilka vinplanor bäst, forskning kring mikroklimat och så vidare. Allt som var nödvändigt för att kunna producera viner av yppersta världsklass. Tanken var revolutionerande i Argentina där det tidigare bara gällt att ha så stora odlingar som möjligt.

Överväldigade kritiker
Förutom att helt förändra sättet man odlade på hade familjen även satsat mycket på modern teknologi. I slutet av åttiotalet började det digra forsknings- och förändringsarbetet att bära frukt. 1991 kom den första årgången från det ”nya” Catena Zapata av både Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Vinerna släpptes för första gången utanför Argentina till USA och fick ett överväldigande mottagande. De höjdes till skyarna av vinkritikerna och tog snart slut i butikerna.

Ideala förutsättningar
1998 tog företaget ännu ett steg i sin utveckling då Nicolás Harvardutbildade dotter Laura tog över ansvaret över företagets exportmarknad. Laura hade bestämt sig för att sätta Argentina på kartan över världens bästa producenter.

– Mendoza har de perfekta förutsättningarna för produktion av kvalitetsvin, säger Laura, optimal jord, låg luftfuktighet, inte så mycket regn och möjlighet att kunna välja olika mikroklimat som är ideala för varje typ av odling och planta i olika höjdskillnader.

Höga höjder
Förutom fokuseringen på den internationella marknaden arbetar man hela tiden hart för att utveckla kvaliteten på sina viner. Nicolás senaste projekt är en ny vingård i Gualtallary i Tupungato, en region extremt högt belägen. Nicolás tror att han genom att nå gränsen för det klimat där vin går att odla ska ge honom hans bästa vin hittills. Första skörden kom 1999 och gav verkligen druvor av fantastisk kvalitet. Tiden får utvisa hur vinet blir.

Hyllar kulturella ursprunget
Ett annat nytt projekt är öppnandet av en ny vingård i Agrelodistriktet i Mendoza. 950 meter över havet vid det majestätiska berget Andes är den belägen. Teknologin som används här är den allra senaste och ännu ett i raden av projekt som Nicolás önskar ska sätta Argentina på kartan över bästa vinproducenter i världen. Med bygget vill Nicolás hylla Argentina och dess kultur och därför har han byggt fabriken som en Maya inspirerad pyramid. Han vill också hylla sin mamma, som heter Zapata i efternamn och har därför givit byggnaden och företaget det nya namnet Catena Zapata.

Hyllas världen över
Idag hyllas Catena Zapatas viner av vinkritiker runt om i världen. De vinner hela tiden nya priser och kan på allvar sägas ha satt Argentina som vinland på kartan. Man väntar med spänning på vad de ska hitta på näst. Det kan i princip bli vad som helst.

Text Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Catena Zapatas viner på Systembolaget:
Catena Alta Malbec 2001 (6637)
Catena Alta Cabernet Sauvignon 2002 (99778)
Catena Alta Malbec 2002 (99778)
Nicolás Catena Zapata 2000 (6603)
Catena Alta Chardonnay 2002 (99658)