HEM

Pinot Gris

Pinot Grisviner kan gå från torra till söta med fruktiga- eller mineraliska smaker. För att framställa ett torrt vin med smaker av citrus, skumbanan, persika och äpple krävs ett varmare odlingsklimat. I det fallet är länder som Frankrike, Italien, USA, Australien, Chile och Argentina idealiska. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Pinot Grisviner

Pinot Gris – ett syskon i en stor Pinotfamilj

Pinot Gris är en välkänd vitvinsdruva och en del av en stor Pinotfamilj. Enligt sägen anlände druvan till Frankrike från Ungern som ett krigsbyte på 1500-talet och etablerade sig snabbt på vingårdar i franska Alsace. Därav det tidigare namnet Tokaj Pinot Gris.

Idag odlas Pinot Gris på flera ställen i världen. Beroende på odlingsland och klimat varierar vinets karaktär och smak. I Ungern går druvan under namnet Szürkebarat, i Italien kallas den Pinot Grigio. I Tyskland heter druvan Ruländer för söta viner eller Grauer Burgunder för torra viner, i Loiredalen kallas den Malvoisie och i Bourgogne kallas den Pinot Beurot. Vad mer kan man säga än att ”kärt barn har många namn”.

Torra och söta viner med fruktiga- och mineraliska smaker

Pinot Grisviner kan gå från torra till söta med fruktiga- eller mineraliska smaker. För att framställa ett torrt vin med smaker av citrus, skumbanan, persika och äpple krävs ett varmare odlingsklimat. I det fallet är länder som Frankrike, Italien, USA, Australien, Chile och Argentina idealiska.

Den andra torra varianten ger mineraliska smaker vilket passar bra på mousserande viner. För att få fram dessa egenskaper behöver druvan ett svalare odlingsklimat. Bra odlingsländer är bland annat Kanada, Österrike, Ungern, Tyskland och Nya Zeeland. Den mineraliska smaken kommer från lagring på ståltank samt att druvan ofta odlas utmed bergskedjor eller i mineralrik jordmån.

De sötare Pinot Grisvinerna produceras främst i franska Alsace. För att locka fram smaker av äpple, honung och citrus använder man komplexa framställningsmetoder eller låter skörda druvorna sent (vendage tardive) eller då druvorna angripits av ädelröta. Off dry är en nyare variant som ofta kommer från Nya Zeeland och är då ett torrt vin med viss fruktsötma.

pinot-gris

Mat som passar ihop med Pinot Grisviner

Eftersom Pinot Grisviner har ett brett register från söta till torra viner med fruktiga smaker fungerar det med flera olika sorters mat. Väljer du ett torrt, mineraliskt mousserande vin kan du med fördel servera det till kryddiga asiatiska maträtter. Även skaldjur och fisk passar fint med lite torrare vin. Serverar du en sötare och fruktigare variant fungerar lättare fiskrätter samt vitt kött, exempelvis kyckling, bra till. Synonymer: Pinot Grigio (Italien), Grauburgunder, Ruländer (Tyskland), Malvoisie (Schweiz och i Loire, Frankrike), Pinot Beurot (Bourgogne, Frankrike) samt Szûrkebarát (Ungern).


Fakta om Pinot Gris

  • Odlas: Tyskland, Italien, Frankrike, Österrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA och Kanada.
  • Kända områden: Alsace (Frankrike), Central Otago (Nya Zeeland).
  • Smak: Relativt låg fruktsyra, från lätta och neutrala till kryddiga och fylliga viner med sötma. Smaker av honung, exotisk frukt, citrus, skumbanan, päron och vinteräpplen.
  • Serveringstemperatur: 6-10 grader.
  • Passar till: Lättare fisk- och skaldjur, krabba, ostar på komjölk, asiatisk mat.