HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Minsta systembutiken invigd

Klicka på pilen för att läsa mer

Sveriges minsta systembutik invigdes onsdagen 31 oktober i Hötorgshallen i Stockholm. Saluhallens utbud av mat från hela världen kompletteras nu även med vin, öl och sprit. Något som säkert uppskattas av hallens kunder.

Den nya systembutiken kommer att med sina endast 60 kvadratmeter att bli Sveriges minsta. Utbudet skall anpassas efter Hötorgshallens internationella inriktning samt kundernas önskemål. Idag finns 31 butiker med livsmedel från en mängd olika kulturer. Grekisk, turkisk, italiensk, japansk, jugoslavisk, latinamerikansk, finsk, tunisisk, libanesisk och svensk mat finns att köpa. I saluhallen finns också flera av de ursprungliga företagen kvar. Exempel är Österqvist som etablerades sig i gamla saluhallen 1888 och Nilssons Kött Eftr Livsmedel AB som flyttade firman från Kungsholmen in i Hötorgshallen 1958.
I och med att systembolaget nu etablerar en butik i saluhallen blir hallen ännu mer komplett.

Bättre service och större utbud
Mikael Söderlund, borgarråd i Stockholm, gläder sig över att den nya butiken kommer att ge saluhallens kunder ännu bättre service och ett mer komplett utbud.

– En systembutik i Hötorgshallen är en bra service till våra kunder i Stockholm city. Det ligger i linje med vår strävan att skapa en god dryckeskultur, säger Anitra Steen, vd Systembolaget.

– Syftet med den här butiken är att man ska kunna gå med sin köttbit som man har köpt av någon av handlarna i saluhallen och få hjälp med att välja vin till av personalen i systembutiken, berättar Systembolagets presschef Björn Rydberg för Vinguiden.com.

Mest kvalitetsviner
Eftersom ytan är minimal i butiken kommer utbudet att vara begränsat till 317 artiklar, varav 39 sorter är sprit och resten vin. Öl kommer inte att säljas. Tyngdpunkten på vinsortimentet kommer att ligga på kvalitetsviner och sortimentet kommer efter hand att anpassas efter önskemål från butikens kunder.

– Det är en väldigt fin butik som liknar de övriga stånden i saluhallen med sin försäljning över disk, säger en uppenbart stolt Björn Rydberg. Personalen i butiken har handplockats för sina kunskaper i och sitt intresse för kombinationen vin och mat så passa på att be om råd när du handlar.

Text: Jenny Sandström
Källa: www.systembolaget.se samt Systembolagets presschef Björn Rydberg

Öppettider i den nya butiken:
Måndag-torsdag: 10.00-18.00
Fredag: 10.00-18.30
Lördag: 10.00-15.00