HEM

Kvalitetsmärkning av Nya Zeeländska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Vinframställning har ingen lång tradition i detta land som ända fram till 1800-talet endast befolkades av maorier. Under många år bestod den största delen av produktionen av billiga starkviner, något som inte ändrades förrän under senare delen av 1900-talet. Idag styrs i princip hela produktionen av två stora producenter; Corbans och Montana.

På Nya Zeeland använder man sig av Geografical Indications:
Geografical Indications, GI, är motsvarigheten till appellationerna i Europa och används för att klassificera viner. GI är en officiell beskrivning av en vin zon, region eller underregion. GI klassificeringen används för att namnskydda viner som odlats i en specifik region så att konsumenten kan vara säker på att vinet verkligen kommer från den region som står på etiketten, precis som exempelvis Bordeaux eller Rioja. Klassificeringen är instiftad på 1990-talet. GIC är det organ som beslutar om vilka regioner som ska få statusen GI. På Nordön finns fyra ursprungsbeteckningar och på Sydön fyra. 1924 skapades den första vinlagen i landet som påbjöd att vin ska göras av vindruvor och att tillsatser av vatten inte skulle vara tillåten.

Vad står på etiketten?
På etiketten till nya zeeländska viner står namnet på vinet, namnet på druvan (t ex Chardonnay), årgång, GI (t ex Marlborough), volym, alkoholprocent, hållbarhet, adress till producenten och ursprungsland (Nya Zeeland). Om vinet är gjort på en blandning av två druvor står den druva som överväger först.

Vilka regioner är bra?
Nya Zeelands vinregioner har väldigt skiftande klimat och jordmån. De är uppdelade på landets två öar:
Nordön Den största av landets båda öar är Nordön och där finns de flesta vindistrikten. Distriktet Hawkes Bayhar perfekta förutsättningar för odling av Cabernet Sauvignon vilket givit goda resultat. Waikato ger en ganska låg avkastning på grund av riklig nederbörd och högre temperaturer. Aukland är det äldsta och mest traditionsbundna av Nordöns distrikt. Produktionen har nästan halverats sedan distriktets glansdagar på 60- och 70-talen. Poverty Bay producerar mest bordsviner men även en del sällsynt fina viner. Bay of Plenty gör en hel del bra Chardonnay och Sauvignon Blanc. Martinboroughsatsar mest på Pinot Noir och producerar en del fina viner som vunnit priser internationellt.
Sydön Här tillverkas många riktigt bra viner. Klimatet är lagom svalt och nederbörden inte särskilt stor. Marlborough är det yngsta vindistriktet och påbörjade produktionen så sent som 1973. Utvecklingen går snabbt framåt och området har goda förutsättningar för att vita druvor som Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling ska trivas. Corbents är en välkänd producent i Sverige som gör mycket bra viner. Canterbury och Nelson Har ett svalare klimat med frostrisk. Här framställs dock en del fina viner på Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Otago är Nya Zeelands yngsta vindistrikt.

Vilka årgångar ska jag leta efter?
Årgångarna spelar stor roll på grund av det skiftande klimatet. För röda viner var 1998 ett exceptionellt bra år, antagligen det bästa någonsin. På Nya Zeeland görs dock mest vitt vin av vilka årgångarna inte har lika stort betydelse beroende på att dessa viner säljs och konsumeras unga. Ett gott och enkelt råd är att undvika 1999 som är något av ett undantag.

Hur gör jag om jag vill hitta ett prisvärt vin?
Prisvärda är de nya zeeländska vinerna nästan alltid. De har ett mycket bra förhållande mellan kvalitet och pris. Däremot finns det ganska få riktigt billiga viner. Köp inget under 85 kronor om du vill vara säker på att få valuta för pengarna.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
Sommelier Jörgen Lindström, Vinifera Konsult
Munkskänkarnas Vinbok, Forum Förlag, Författare: Catarina Hiort af Ornäs.

Mer information och årgångstabeller hittar du bl a på:
www.decanter.com
www.winespectator.com