HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kvalitetsmärkning av sydafrikanska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Efter att under många år ha varit utsatta för ekonomiska sanktioner från stora delar av världen började under 1990-talet Sydafrikas vinproducenter kunna ta upp konkurrensen internationellt sett igen. Sedan dess har utvecklingen gått mycket snabbt.

I Sydafrika använder man sig av klassificeringen Wo (Wine of Origin)
1973 infördes Wine of Origin som ett kontrollsystem för det Sydafrikanska vinet. Vinregionerna delas i fyra olika nivåer vilka är WO, Subregion, Ward och Estate. Sedan 1992 måste även alkoholhalten anges. Två av de mest kända Subregionerna är Stellenbosch och Paarl. En Ward är ett samlingsnamn för flera Estates. För att skriva Estate på flaskan finns i jämförelse med Europa inte särskilt hårda regler. Druvorna kan komma från två vitt skilda vingårdar med samma ägare och ändå klassas som samma Estate, likaså kan ett vin lagras på ekfat i en anläggning och buteljeras i en annan och ändå kallas Estate Bottled. Alla viner kontrolleras dock av den statliga myndigheten Board of Spirit and Wine, för att säkerställa kvaliteten. Mousserande vin gjort med champagnemetoden kallas Methóde Cap Classique, vin lagrat med flor kallas heller inte Sherry. Detta är en effekt av ett handelsavtal slutet med EU. Den sydafrikanska lagen säger att minst 75% måste utgöra angiven druva och årgång. För export till EU gäller de lagar som EU definerat, dvs minst 85% måste utgöra angiven druva och årgång.

Vilka regioner är bra?
De bästa regionerna ligger runt Kap Staden och kan dra nytta av det maritima klimatet där som gynnar vinframställningen. Constantia, Paarl, Stellenbosch, Franschhoek och Walker Bay är de regioner som tillhör toppen på kvalitetsskalan.

Vilka årgångar ska jag leta efter?
Årgångarna är viktiga för kustdistrikt som Constantia och Walker Bay som har mer maritimt klimat. I övrigt är inte det lika viktigt eftersom klimatet är jämnt och man konstbevattnar. Dessutom tillverkar man inte så mycket lagringsdugliga viner.

Hur gör jag om jag vill hitta ett prisvärt vin?
Det är inte så svårt att hitta prisvärda viner bland de Sydafrikanska vinerna som i en internationell jämförelse generellt är av hög kvalitet och mycket prisvärda. Om man ser till den kvalitet man får för pengarna står de sig mycket bra mot viner från andra länder, särskilt Australien och Sydamerika. Producenter som gör särskilt prisvärda viner är Swartland Winery, Backsberg och Groot Constantia. Bland de bästa viner Sydafrika kan erbjuda är: Thelema (Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Chardonnay); Glen Carlou (Chardonnay); Kanonkop (Pinotage); Mulderbosch, (Sauvignon Blanc); och Clos Cabrière (mousserande).

Text: Jenny Sandström, Andreas Kjörling
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
www.winespectator.com
Sommelier Jörgen Lindström Vinifera Konsult
Munkskänkarnas Vinbok, Forum Förlag, Författare: Catarina Hiort af Ornäs.

Mer information och årgångstabeller hittar du bl a på:
www.decanter.com
www.wosa.co.za