HEM

Coteaux Varois

Klicka på pilen för att läsa mer

I de nordliga delarna av Provence ligger en region som ännu betraktas som ung. 1993 blev Coteaux Varois beviljad AOC status, från att tidigare ha varit VDQS. Den nya klassificeringen har inneburit strängare regler för producenterna, och därmed en högre kvalitet på vinerna. Appelationen är helt kart att räkna med i framtiden.

Regionen utgörs av 65 Domäner och 10 kooperativ. Till en början var inte alla domainer del av appelationen, men under de senaste åren har alla blivit en del av den. Max skördeuttag är 55 hl/ha, snittet bland producenterna ligger dock ca 5% procent lägre. Kooperativen pro-ducerar mer rosévin och volym än de enskilda producenterna, då dessa inte distribuerar till stora importörer och supermarkets. Röda viner är svårare att marknadsföra eftersom den generella uppfattningen bland konsumenterna är att regionen gör rosévin, men genererar å andra sida mer pengar.

Geografiska förutsättningar
Vingårdarna är i huvudsak belägna i mitten av regionen med hög altitud, ca 350 meter över havet. Jordmånen domineras av kalksten och lera, även flinta finns på en del ställen. Ett kontinentalt klimat ger kalla vintrar med frost och torra heta somrar. Regionen påverkas av vindar både från Medelhavet i söder och de italienska alperna i väster. Eftersom de båda ligger tämligen långt bort har vindarna styrka hunnit avta och är till mer positivt en negativt. De geografiska förutsättningarna gör att skörden sker ca två till tre veckor efter kust-regionerna och startar i regel i mitten av september. Detta betyder att syran i druvorna hänger med bättre vilket är viktigt för vinerna.

Druvorna och vinet
Totalt produceras 55000 hl vin per år. Vitt vin är endast 3% och rött ca 30 %, resten utgörs av rosévin. Alla viner är torra med mindre restsocker än de från kustregionerna. Gröna druvor som odlas är Clairette, Ugni Blanc och Grenache Blanc för vitt. Blå druvor är Mouvedre och Cinsalut för rosé samt Grenache, Syrah och Cabernet Sauvignon för de röda. Alla viner är cuvéer av olika druvor. Cabernet Sauvignon började att odlas för ca 30 år sedan med an-ledning av inspereration från Bordeaux. Cabernet Sauvignon bidrar med bra struktur, men är begränsad till max 20% inom appelationen. Detta för att premiera de lokala druvorna. I rosévin får 10% vita druvor ingå. Det som gör regionens viner unika är balansen mellan syra och alkohol.

Mat till vinerna
Vinerna är ofta mycket välbalanserade med både bra frukt och bra syra. Likt de vita vinerna är rosévinerna lämpliga till smakrika sallader och skaldjur. Några av dem har varit i kontakt med ekfat och är därför kraftigare, i dessa fall kan även ljust kött och fågel vara på sin plats. Tanninerna i de röda vinerna är integrerade vilket gör att lämpliga kötträtter inte får vara allt för kraftiga. För att möta den generösa frukten är mustiga grytor och lammrätter att föredra.

Producenterna
Få producenter finns representerade i Sverige eftersom appelationen ännu är ung. För den som besöker regionen kan dock Domaine de Trians varmt rekommenderas. Här finner man även ett vitt vin som är gjorda på 100% viogner samt ett rött vin gjort på 40% Cabernet Sauvignon och 60% Syrah. Båda dessa kallas för Cuvée Saint Clement och är klassade som Vin de Pays eftersom de är gjorda på druvor som ej är godkända av appelationen. Dessa finns även att finna på några av de bättre restaurangerna i Paris.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam