HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Halloween

Klicka på pilen för att läsa mer

Vänta in ödestimman med pumpapaj och gröna drinkar. Se upp för vampyrer och sengångare bland festens gäster under Halloweenfesten. De gömmer sig gärna bland utklädda människor för att lättare komma åt sina offer…

Den hedniska traditionen med ursprung hos kelterna på Irland gick från början ut på att fira dödens härskare, Samhain, och hjälpa honom att föra de själar som dött under årets lopp till himmelriket. Hjälpen bestod i häxkonster av olika slag, tända eldar och magiska ramsor, vilka sades skydda själarna mot onda andar som kunde hindra deras färd.

Ny sed i Sverige
Vid kristendomens intåg ändrades traditionen till att den 1:a november bli en dag för firande av helgonen. Kvällen före blev Halloween. När irländarna utvandrade till USA förde de med sig traditionen som numera har spritt sig även till Sverige. Här har vi egentligen börjat fira Halloween först under nittiotalet men idag är pumpor lika vanligt i oktober som tomtar i december.

Pumpan ett måste
Pumpor har en central roll i Halloweenfirandet. Av pumpan lagar man både traditionell Halloweenmat som pumpapaj och pumpasoppa men man tillverkar även avskräckande lyktor och andra nödvändiga tillbehör. Att ställa till med Halloweenfest har blivit mer och mer populärt. Förutom rätter på pumpa är skrämmande drycker növändiga.

För en ödesmättad stämning
Helst borde man väl dricka blod för att få in den äkta känslan en sån här kväll men är man inte vampyr så känns det inte särskilt lockande. För att få den där rätta läskiga stämningen kan man istället satsa på ett riktigt mörkt och ganska tungt rödvin. Det ser nästan ut som blod och häller man det i stora tennstop eller gammaldags kristallglas kan effekten bli bedövande. Kompletterat med svag belysning, företrädesvis gravljus, ödesmättad musik, rätt klädsel och mat är allahelgonafesten redan kirrad där.

För en uppsluppen stämning
Vill man inte gå riktigt lika långt utan ha en mer uppsluppen allhellgonafest är det bara att satsa på drinkar i rätt anda. Lite lömska drinkar. Några allmäna tips är att använda onaturliga färger som grönt, blått och lila. Eller drinkar som det ryker om. En grön bål upplyst av kringflytande, självlysande gummiinsekter är en bra början. Sådana finns att hitta i närmaste leksaksaffär, exempelvis Stor & Liten. Blanda bålen på vitt vin, grön läsk eller sockerdricka med ett par droppar grön livsmedelsfärg i. Gröna likörer kan också ge en härligt urläskig färg. Vill man variera sig så kan blåa, gröna, svarta eller lila shots som serveras på bricka vara effektfullt.

Ha en trevlig Halloween men glöm för allt i världen inte vitlöken!

text: Jenny Sandström