HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Upplevelser från syditalienska Apulien

Klicka på pilen för att läsa mer

Apulien kallas allmänt för Italiens klack, en region som länge varit känd för låg kvalitet och stor volym. Endast en liten del av produktionen har traditionellt paketeras då det mesta sålts i bulk. Lyckligtvis har södra Italien tagit sig i kragen och under de senaste åren höjt kvaliteten avsevärt, något som tydligt märks på vinerna i Sverige.

Många av de nya vinregioner som tillkommit under de senaste åren har gjort sig kända genom viner gjorda på klassiska druvsorter som Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Till skillnad från dessa har södra Italien lyckats göra sig ett namn på sina egna druvor, inte minst Primitivo. Bland den rikedom som finns kan härliga namn som Aglianico, Nero d’Avola, Greco och Falanghina hittas. Namn på druvor som tidigare varit helt okända blir nu uppmärksammade. Vad sägs om Gaglioppo eller Zibibbi? Låter det inte lockande?

Apulien
Klimatet i Apulien är mycket varmt men mildras av Appenierna som utgör Italiens ryggrad med sin sträckning längs hela landets östkust. I stora delar av Apulien domineras vingårdarna av kalk trots en mångfald av lägen och jodmåner över de 36 mil mellan norrväst och sydost. Totalt finns det hela sex olika IGT regioner varav den mest kända är Salento, som ligger längst söderut på den italienska klacken. Ingen region berättigad till DOCG finns men däremot en handfull DOC. Många producenter väger dock IGT då dessa namn är mer etablerade och lagarna något mer lätthanterliga. Vinerna nedan finns på bag-in-box på de flesta systembolag i Sverige.

Allegro Sangiovese Primitivo, IGT Puglia
Klar röd färg med medelhög intensitet och blå nyans.
Ren, armotisk, ung doft med kryddiga aromer av bland annat nejlika samt fruktiga toner av mörka bär.
Torr, medelfyllig smak med bra syra och tannin samt balanserad alkohol, mörka fruktiga aromer av plommon.
Lång eftersmak.
Bra!!
Serveras vid en temperatur av ca 18 grader till grillat kött eller mustia grytor.

Mauro Primitivo, IGT Salento
Klar röd färg med hög intensitet och violett nyans.
Ren, aromtisk ung doft med mörka bäriga toner, liten syltighet och balansrat ekfat.
Torr, fyllig smak med balanserad syra och tannin samt markerad alkohol och viss fruktighet av mörka bär.
Medellång eftersmak.
Serveras vid en temperatur av ca 18 grader till mustiga pastarättereler smakrika ostar.

Tips!
Servera gärna vinerna i karaff, det ser trevligare ut, vinerna mår ofta bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Oenoforos