HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Viña Carmen – perfekta förutsättningar

Klicka på pilen för att läsa mer

Chile är ett land med absolut perfekta förutsättningar för organisk vinodling. Klimatet, jorden som är mycket torr på ytan men väldigt fuktig under och bristen på skadedjur gör att förutsättningarna knappast kan bli mer ideala. Viña Carmen är en producent som har lyckats ovanligt bra med sitt organiska vin Carmen Nativa Chardonnay 2000.

De varma somrarna och de regniga vintrarna gör att vinodlarna aldrig, som sina kollegor i Europa, behöver oroa sig för frost eller hagel. Man använder droppbevattningssystem för att få en jämn bevattning över året. Jordens torra yta och mycket fuktiga inre gör att de få skadedjur som finns inte trivs. De ideala förutsättningarna gör att de flesta vinodlarna i Chile odlar organiskt. Tidigare skedde det mer omedvetet men i takt med att det internationella intresset för organiska viner ökat har medvetenheten hos odlarna också ökat. Om några år kommer vi med största sannolikhet att få se många fler producenter från detta vinland som går ut och medvetet marknadsför sig som organiska odlare.

Chiles äldsta vinföretag
En producent som satsar på sin organiska odling på ett medvetet sätt är Viña Carmen. Vinföretaget, som startades redan 1850 av Christian Lantz, är Chiles äldsta varumärke inom vinnäringen. Sedan dess har en mängd ägare passerat. På 1980-talet förvärvades Viña Carmen av Ricardo Claro, som även äger Viña Santa Rita. Han satsade stort på sitt nyförvärv som 1992 fick en helt ny vinberedningsanläggning. Moderniseringen har medfört att endast nio personer idag behövs för att sköta den enorma anläggningen, där hela 9 miljoner liter vin årligen produceras. Viña Carmens vinmakare, Alvaro Espinosa, menar att vinets kvalitet till 80 procent beror på druvornas kvalitet. Därför lägger man stor vikt vid skötsel och behandling av plantor och druvor.

Djur betar mellan vinstockarna
Efter hand har man mer och mer gått över till helt organisk odling. Viña Carmens Nativa Chardonnay 2000 (Maipo) är ett vin av mycket hög klass som är helt organiskt odlat och som även innehar beteckningen ekovin genom den internationella organisationen ISO. Vinet är kalljäst av inhemsk, naturlig jäst, vilket är ganska ovanligt. Lite ovanligt är det även att man i vinodlingarna har djur som går och betar. Vinjournalisten Johan Franco som besökt vingården berättar att både lamadjur, getter, höns och andra djur går i odlingarna för att ingå i den organiska tanken. Mellan rankorna har man bara gräs men mellan odlingarna har man planterat olika Chilenska växter som ska bidra till att naturen får den näring och omväxling den behöver.

Chardonnay av toppklass
Viña Carmen säljer nästan hundra procent utomlands och har ett tjugotal viner. Deras Chardonnayviner är av särskilt bra kvalitet. Chardonnay Winemaker’s Reserve från Casablanca leder ligan. De åtta månadernas lagring ger en lite Champagneaktiga smak av jäst men också av mango, mandel och rostat bröd. Lite mindre typiskt ekad och överdådig är Chardonnay Reserve från Maipodalen, som istället är mer blommig och fruktig. Min personliga favorit är ändå den helt organiskt odlade Chardonnay Nativa från Maipo (2000). Den är frisk och sprudlande med tydlig ekfatskaraktär, citrus- och mineraltoner.

Enorm potential
Förutom att man har unika förutsättningar för organisk vinodling i Chile är landet unikt på ett annat sätt. Chile var nämligen ett av få länder i världen som klarade sig från vinlusens härjningar på 1800-talet. Detta har medfört att många av Chiles vinodlare har vinstockar på upp till 80-100 år. Eftersom det finns ett starkt samband mellan vinstockarnas ålder och kvaliteten på de viner man kan producera från dem har landet en enorm potential. Tyvärr har inte denna utnyttjats särskilt väl under större delen av 1900-talet, då större delen av vinproduktionen bestod av bulkvin. De senaste tio åren har dock väldigt mycket hänt i den Chilenska vinnäringen vilket börjar visa sig nu i form av en del fantastiska viner. Om några år kommer andelen högkvalitativa viner härifrån att öka markant med den modernisering och kvalitetsutveckling som sker i landet. Förhoppningsvis ökar inte priserna i samma takt. Fortfarande går det att göra riktiga fynd bland Chilenska viner som oftast innebär hög kvalitet för pengarna, så passa på!

Text: Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Viña Carmens viner på Systembolaget:
Classic Chardonnay 2001 (6623)
Classic Cabernet Sauvignon 2001 (16677)

Mer information:
Övriga nämnda viner går att beställa genom Vin Unic: www.vinunic.se eller Viña Carmen: www.carmen.com. Här hittar du även mer information om producenten och deras övriga viner.