HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Världens mat över hela landet

Klicka på pilen för att läsa mer

Inför Ramadan som inleds den 24 september satsar Coop för att nå nya kundgrupper med rötter i andra matkulturer än den svenska. Ett helt nytt sortiment med cirka 300 varor packas nu upp på hyllorna i samtliga Coop Forum stormarknader över hela Sverige.

Sortimentet ”Världens Mat” har redan gjort succé i åtta pilotbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, som fick varorna före sommaren.

-Till festen Eid al Fitr som avslutar fastemånaden Ramadan satsar vi stort på lammrulle, mycket grönsaker och sötsaker som till exempel baklava, säger Ronnie Wångdahl, försäljningschef på Coop.

Ronnie Wångdahl berättar vidare att satsningen började som ett önskemål från kunder med rötter i en annan matkultur, och att de saknade en del varor.

Coop gjorde en pilotbutik i Jakobsberg utanför Stockholm. För att hitta rätt varor samarbetade vi med invandrarföreningar och vi lärt oss mer om andra kulturers högtider och mattraditioner.

Coops sortiment ”Världens mat” är uppbyggt av cirka 300 artiklar främst efterfrågade av kunder med bakgrund i Mellanöstern. Det finns även ett polskt och ett finskt sortiment. Produkterna ingår i det fasta sortimentet och finns nu i alla Coop Forum över hela Sverige och under hösten även introduceras i nitton Coop Extra-butiker.

-Hälsa har blivit en livsstil, det är många som vill äta mer hälsosamt och jag tror att mellanöstern-köket är intressant för alla våra kunder. Vi har både färskvaror som ost, bröd och grönsaker samt torra varor som bönor, linser och vissa frysta produkter som halal-slaktat kött. Självklart kommer sortimentet att utvecklas och breddas allt efter de kundönskemål vi får, säger Ronnie Wångdahl.

Satsningen på Världens mat kan jämföras med Coops strategi med ekologiska produkter som inleddes under 1980-talet. Önskemålet kom även den gången från kunder och medlemmar som ville ha ekologiska varor i butikerna. Idag har Coop det bredaste utbudet av ekologiska varor och en trogen kundkrets.

Av Magnus Bergquist
Källa Coop.se