HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Julkonjak till vintermyset

Klicka på pilen för att läsa mer

Alla jultraditionalister som ser fram mot vintervarma inomhusstunder bland gottebord och stearindoft kommer julen 2006 få tillfälle att dimpa rakt ner i storfåtöljen bland filtar, öppenspissprak och kupade glas. Grönstedts lanserar nämligen en julkonjak – som dessutom sägs göra sig särledes bra med kola, knäck och choklad.

Den 6 november kommer en begränsad upplaga om 3 500 buteljer in på Systembolaget. Snittåldern på detta brunspritsgodis är 30 år. Dofter och smaker av det sötare slaget sägs varvas med toner av torkad frukt, mandel och toffé som toppas av en rund eftersmak med nedtonad fatkaraktär. Detta gör att den ska passa såväl på julbordet som till nyårsfesten.

I år är det 200 år sedan Johan Daniel Grönstedt föddes i Leksand. Grönstedts presenterar därför nu även en ny design för sina produkter och först ut är Grönstedts Christmas Cognac 2006.

– Intresset för cognac är mycket stort just nu. Årets Julcognac är den första i
Grönstedts historia och en hyllning till mannen som grundade den svenska
cognacstraditionen, säger Pontus Cederberg på Vin & Sprit.

Några av landets mest framstående restauranger kommer att servera Grönstedts Christmas Cognac 2006 på sina julbord. Däribland kan nämnas Grand Hôtel, Operakällaren, Villa Källhagen och Pontus in the Green House i Stockholm, Sjömagasinet i Göteborg, Restaurant Årstiderna i Malmö, Gripsholms Värdshus i
Mariefred samt Högfjällshotellet i Sälen.
Den 6 november kommer Grönstedts Christmas Cognac 2006 att finnas på Systembolaget med artikelnummer 378. Priset är satt till 391 kronor, och gör att det blir en bra slant kvar i växel på femhundringen.

Av Magnus Bergquist
Källa: V&S