HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Glögg

Klicka på pilen för att läsa mer

Att snön kommer gör en lika förvånad varje år. Fast vi vet kommer den som ett oväntat brev på posten. Tittar vi i almanackan kan vi se att julen kryper allt närmare. Men visst är det mysigt när vi samlas kring stearinljus till eftermiddagskaffet, eller när vi tänder ljus till frukostflingorna.

Vissa kanske ryser vid tanken men under en kort period är det faktiskt mysigt. Det är samma sak med glöggen. Att dricka en söt varm lite alkoholstark röd dryck med russin och mandel är väl inget varken viktväktarna eller tandläkarna skulle rekommendera, men handen på hjärtat nog sprider det en värme och glädje. Det rör sig inte om några mängder och lite av det goda, förbjudna är alltid underbart!

Årets glöggutbud bjuder inte på många överraskningar. Positivt är att sortimentet bantats ner. För två år sedan fullkomligt drunknade vi i utbudet av varan.
Det finns två olika glöggdrickare, de traditionella och de trendbenägna.
Den första kategorin behöver aldrig bli besviken. Så länge Vin&Sprit presenterar sin Blossaglögg är de hemma. Den är år från år outstanding, så även i år.
Nytt för i år är att Blossa vinglögg, 10 %, även säljs på halvflaska och bag in box, 26 kr respektive 123 kr.

Här är bag in box hel rätt! Drycken mår inte sämre och med en box är helgen i hamn. Perfekt för adventsbjudningar. Hade man kunnat värma boxen i micron hade allt varit klart.
När man gör glögg använder man sig av ett halvschysst vin som grund. Kvalitén behöver inte var på topp men är grunden ett taskigt vin kan inte heller den färdiga produkten bli något annat! Ett av årets exempel är Herregårds Glögg, 13,5% från Tyskland. Den färdiga produkten smakar som en blandning av saftad jägermeister och söt cherry likör. Snälleröds Glögg 15 % hade toner av terpentin .

Även på den vita sidan går Blossa hem med segern med en mild honungston som gör den söt och god. Konkurrensen var dock inte så stor endast två vita finns i år och den andra är närmast odrickbar. Den trestjärniga Blossa Starkvinsglöggen, 21 % är kompakt fylld med mörk choklad och cognac -likt en pralin!

För eventuella trendsetters och de otraditionella kan jag för andra året rekommendera Salnecke Äppel-Glögg, 14,5% som har en underbar arom av äppelmos och kanel. Produkten är ren och god, presenterad i en snygg halvlitersflaska som med fördel kan återanvändas till favorit vinägretten. Drycken kan med en isbit även fungera till kaffet eller som ett liköralternativ till äppeldesserten.
Vad de gäller lättglögg ställer jag mig bara frågan varför. Det finns så många goda alkoholfria bildrinkar med betydligt mindre socker. För att en glögg ska ge effekt bör den innehålla lite alkohol, att sitta och låtsas med en sirapssöt dryck gör ingen människa gladare.

Text Josephine Nordlind
Bild: Örs Gubas och www.dl.nu