HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mat och vin – ost, dessert och alternativa drycker

Klicka på pilen för att läsa mer

Sött vin till desserten och portvin till osten är för många en självklarhet men är det alltid så enkelt? Både ostbrickan och desserten kan varieras på många sätt, därför är det även här viktigt att välja sin dryck med omsorg. Öl till desserten kan vara ett spännande alternativ värt att prova. Många av våra traditionella ingredienser är sanna vinvänner, men med hänsyn till de gäster som inte dricker bör man även överväga vad man serverar för alkoholfri dryck.

Mögelostar som Roquefort eller Bredsjö blå innehåller mycket sälta. Ett sött vitt vin möter sältan och osten harmoni uppstår. Å andra sidan passar ett torrt vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc mycket bra till getost. Det är därför inte alltid givet att det ska vara portvin till ostbrickan. Bitterheten i mörk choklad är däremot något som alltid fungerar bra med den höga alkoholen, tanninerna och sötman i ett rött portvin. Har man en söt dessert är det gott med ett sött vin till. Serverar man färska bär får man dock inte glömma bort att de innehåller mycket syra och därför kräver ett något syrligt vin. Likaså är det viktigt att inte sötman inte tar överhand om man väljer att servera t ex en citrontart. Desserten kommer då att upplevas som mycket sur med vinet som sliskigt.

Andra kombinationer
För de som inte dricker vin är kombinationen mat och dryck inte mindre viktig. Till en kraftig stek bör man servera ett kraftigt öl för att skapa harmoni. Till kryddstark mat är det gott med ett lättare öl som då har en uppfriskande inverkan. Väljer man att servera cider till varmrätten bör man undvika en allt för söt cider då sötman i drycken lätt kan ta överhand, framför allt om det är till en lätt rätt med många eleganta smaker. Är maten het kan en lite sötare cider å andra sidan vara helt rätt då den uppträder likt ett halvtorrt vin. Om möjlighet ges bör man prova att dricka ett vällagrat porteröl till mörk choklad. Porteröl som är årgångsbetecknad kan med fördel lagras ett par år. De får då en knäckighet som påminner lite om en olosso sherry. Det finns även frukt och bäröler som påminner mer om ett dessertvin än om öl som man traditionellt tänker sig.

Måltidsdryck utan alkohol
Bland de alkoholfria alternativen finns det en del viner att välja mellan. När man gör alkoholfritt vin tas alkoholen bort i efterhand. Många av vinets övriga karaktärer försvinner då i viss mån och vinet kan lätt framstå som obalanserat. Det är därför extra viktigt att man väljer vinet med omsorg, så att det inte framstår som för sött eller för syrligt. Mineralvatten och lättöl är tacksamma att erbjuda då de är neutrala och passar till de flesta maträtter. Vill man servera någon typ av lättdryck är lingondricka eller flädersaft att rekommendera då dessa är rika på syra vilken är en bra smakbärare.

Andreas Kjörling
Sommelier