HEM

Webbdoktorn – Om sommarens alkoholvanor

Klicka på pilen för att läsa mer

-Titta på den där lilla gumman, ska inte hon få ta sig ett glas vin när hon kommer hem från semestern? Mitt hjärtas vän sitter på stentrappan till det hus på östra Gotland som vi hyrt för en vecka och tittar ner i gårdagens kvällstidning. På uppslaget ser man ett äldre par utanför en husvagn. De sitter vid ett vitt campingbord på vilket står rester av en grillmiddag, en halvdrucken flaska vin och två glas. Ovanför står med svarta krigsrubriker
”Ta inte med dig sommarens alkoholvanor hem från semestern!”

De kommer varje år i juli de här rubrikerna. Allt som har med semester att göra blir förstasidesstoff. Semestertrafiken, semestervädret, semestersex, semestervåldet och sommarens alkoholvanor. Tidningen vill gärna varna oss för allt det farliga som lurar under den bedrägligt fridfulla ytan.

Men ska vi vara rädda för semestern och sommarens alkoholvanor, som för de allra flesta innebär att man ökar sin konsumtion. Vad är det som händer i kroppen när vi övergår till att dricka till exempel en dryg halvflaska vin per dag, under ett par sommarveckor?

För att förstå det bör vi använda oss av två perspektiv. Det ena är vad som händer under kort tid, t.ex. under den grillmiddag som det äldre paret på bilden just satt i sig. Det andra vad som sker över längre tid, under semestern.

Efter att den passerat smaklökar och luktsinne kommer den halva vinflaskan att hamna i magsäcken där huvudparten absorberas. Det går ganska snabbt, har man ätit mycket fett fördröjs upptaget visserligen, och på fastande mage går det väldigt fort, något som många av oss har erfarit någon gång.

Visste ni förresten att en liten mängd alkohol förbränns redan i magen? Det är mest kuriosa, det har egentligen ingen större inverkan på förbränningshastigheten.

Därefter transporteras det till levern där det mesta tas om hand, vilket är tur, för annars skulle vårt pensionärspar må ganska dåligt efter den här grillmiddagen. En del passerar dock vidare ut i blodomloppet. Alkohol är ju vattenlösligt så det fördelar sig i kroppsvattnet. Hos män står kroppsvattnet för 70 % av kroppsvikten, medan kvinnans vikt bara till 55% består av vatten.

För att återgå till paret med husvagnen kan vi säga att han väger 75 kg. Den halva flaskan kommer då att fördela sig i drygt 52 liter vatten. Hon kanske bara väger 58 kg och hennes halva har alltså fördelat sig i ca 32 liter. Därför kan det nog hända att gumman blir lite tröttare efter maten än gubben, i alla fall om de delat lika.

Äldre personer har dessutom ofta ännu lägre vattenhalt. Äldre personer äter också ofta läkemedel som kan göra att levern arbetar såväl snabbare som långsammare.

Sammantaget innebär det här att om de båda är glada och friska, och inte ska ut och köra med husvagnen just den här kvällen så kommer vinflaskan till maten upplevas positivt.
Nästa morgon kommer de troligen vara extra sugna på frukost. Dessutom kanske de är lite griniga. Alkoholen gör det nämligen svårare för kroppen att hålla uppe blodsockret under natten.

På längre sikt är det så att efter en vecka så kommer flaskan att ha lite mindre effekt än den hade i början. Dagen efter känner man inte av den lika mycket heller. Man tål lite mer helt enkelt. Man kunde tro att det beror på att levern har tränat upp sig och blivit snabbare. Så kan det vara i vissa fall, tunga drinkare bildar fler upplagor av ett av enzymerna som förbränner alkohol. För de flesta måttlighetsdrickare som ökar sin konsumtion på semestern är det dock inte levern som förändrats, det är huvudet…

Alkohol har en sövande och ångestdämpande effekt på hjärnan. Denna medieras bland annat genom de så kallade GABA-receptorerna i hjärnan. Eftersom hjärnan strävar efter att upprätthålla status quo och hålla sig vaken, så kommer antalet GABA-receptorer att minska. Man kan säga att den kämpar emot berusningen. Detta i sin tur gör att hjärnan blir känsligare för stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Man behöver helt enkelt en drink för att slappna av. För att må som vanligt. Det är det som ligger bakom att man vänjer sig vid att dricka mer på semestern, och att man tål mer.

Dessutom tillkommer ett inlärningsmoment. Behagliga sommardagar avslutas med en god middag och ett par glas vin.

Detta innebär också att när man kommer hem och återgår till sitt tidigare dryckesmönster, får man kanske svårare att sova de första nätterna. Man saknar sina glas vin man fått varje kväll. Kroppen har utvecklat ett beroende. Detta håller dock bara i sig ett par dagar. Efter en vecka bör det ha gått över.

Fettinlagringen i levern har också ökat. När man sedan minskar sin konsumtion kommer också det inlagrade fettet att försvinna från levern.

Kontentan är att om man inte har någon beroendeproblematik eller ett fysiskt eller psykiskt tillstånd som gör det olämpligt att dricka alkohol, så kan man med gott samvete njuta av ett par glas vin om dagen under några sommarveckor.

Hans Lannerstedt, Med. Kand.