HEM

Whiskyresa till Inverness

Klicka på pilen för att läsa mer

För tredje året i rad var det dags för Fondberg& Co hemliga resa. Närmare tvåhundra krögare, vinjournalister och leverantörer bjuds in, 150 stycken får åka till destination okänd. Det ända vi vet är att vi kommer hem vid midnatt mätta, glada och lite trötta.

Första året landade vi på Reims flygplats (har de någon?) De hade det nu i alla fall. Det vill säga mitt i Champagneruset. Sedan följde ett fullspäckat program med en fantastisk lunch som kulmen. Förra året blev vi även ombedda att ta med badkläder, vilket gjorde många förbryllade, inklusive undertecknad. Resan gick då till Marbella och i år var det dags igen. Det hade nästan varit vadslagning inför frågan. Var hamnar vi i år? Jag måste beundra Fondberg & Co interna sekretess att inget har slipprat ut. Ovetande sattes vi på flyget och jag kan näst intill garantera att ingen hade kunnat ana att vi skulle hamna där vi hamnade…Flygplatsen i Inverness hade nog aldrig tidigare tagit emot ett så stort plan Men när det gäller Fondberg slutar man aldrig att förvånas.
Livet är fylld av möjligheter och tillfälligheter, det är upp till oss att se dem och ta dem till oss. Håll ögonen öppna och döm aldrig ut något i förväg. Livet är fyllt av överraskningar det är upp till oss vad vi vill ta emot. Man ångrar bara det man inte gjorde!

One glass a day… kanske inte, men det är väl knappast någon slump att ordet whisky kommer från gaeliska usige beatha(oi´skibah) som betyder livets vatten. Enkelt uttryckt var ursprungswhiskyn ett destillat av ohumlat öl. Ursprungslandet är mer oklar men de flesta anser att det först destillerades på Irland, och spreds därifrån till Skotland.

Whisky tillverkas i många länder men det är bara skotsk, irländsk, kanadensisk och amerikansk som har någon egen karaktär Amerikansk och scotsk whisky finns det dessutom flera olika typer av. Skotsk Whisky har som grund mältat korn. Malt är korn som har börjat gro, varvid stärkelsen i kornet omvandlas till jäsbart socker.
Ursprungligen var all skotsk whisky gjort på malt och destillerad i enkel panna.

I dag finns det två huvudtyper, förutom maltwhiskyn finns också grainwhisky som är gjord på säd eller majs och kolonndestillerad. Den destilleras till ganska hög alkoholhalt och blir därför helt neutral Den får sin karaktär av fatlagring och används mest till blandningar.
Maltwhiskyn destilleras två gånger första gången i en lite större panna, wash still och kallas low wines. Där tas endast den mittersta delen, hjärtat, av destillatet tillvara. Hjärtat leds vidare till en något mindre panna, low wines still, där hela proceduren upprepas. Resultatet blir en vattenklar sprit med en alkoholhalt på ca 65-70 volymprocent.
Denna måste lagras i minst tre år för att mjukas upp och få karaktäristiska tonerna. Traditionellt används begagnade sherryfat för lagring av maltwhisky, men på grund av bristande tillgång har man tvingats använda även andra typer av ekfat. Vid lagringen ”försvinner” ca 2 % per år, något man kallar änglarnas del. Spåren av spritångornas väg ser man på de svarta taken där tunnorna ligger lagrade.

Efter lagring sänks alkoholhalten med källvatten till ca 40-43 volymprocent. Några gör även whisky upp till 60 procent. Dessutom justeras ibland färgen. Slutligen blandas whisky av olika ålder innan den buteljeras och säljs som singel malt, d.v.s. maltwhisky från ett namngivet destilleri. Konsten att blanda skotsk whisky introducerades av Andrew Usher Jnr(1826-1898) som 1860 utvecklade ett konsten att mixa singel malt och grain whisky och göra en Blended Whisky.Han kan liknas vid munken Dom Perignon som uppfann cuvéen i Champagne.

Denna kunskap används idag av alla stora whiskyhus och blenders. Formulat som utvecklades av James Whyte och Charles Mackay används idag av Richard Paterson, tredje generationen, Master of Blender med över trettio års erfarenhet. Han berättar att han startade som åttaåring adaptera vad hans far och farfar byggt upp. Hans vision idag är att ”utbilda” konsumenten. Produkten har redan idag anpassats och skiljer sig från den ursprungliga drycken.

För hundra år sedan var whisky mer kraftfull, idag försöker man gör den mer mjuk och publik. Det finns enligt Richard vissa regler i drickandet. Viktigast är hur du dricker det. Detta demonstrerar han genom att fylla ett glas med is för att sedan kasta ut isbitarna. Drycken behöver inte kylas ner men däremot spädas ut till ca 38 % med lite vatten Varför dölja kvalitén? Vilket han charmerande liknar vid en svensk flicka. Man ska sedan bekanta sig med drycken, gärna prata med den samtidigt som man för den till näsan och sedan låter den få lite distans. Allt för att inte chocka vare sig dryck eller kropp. Vad anser då Richard om att Spanien som toppar exportligan konsumerar sin whisky som grogg med cocacola! – Så länge man använder whisky som bas och inte gin eller vodka är jag nöjd. Han tror att det kan vara ett sätt att vänja sig med drycken och är övertygad om att de så småningom kommer att minska på colan Smaklökarna utvecklas och förfinas!

När jag tar adjö av denna charmige scotte som i klassiskt manér i kilt underhållit och inspirerat under dagen har ett nytt sinne öppnat sig Jag blir påväg hem i planet sugen att snart ta ett samtal med ett glas Stewart’s med en skvätt vatten men utan vare sig is eller cola. De kanske inte blir en ny trenddryck men har den fått en så stor inbiten champagneälskare som undertecknad intresserad är man på god väg.

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Länktips till olika whiskytyper:
Amerikansk whiskey
Kanadensisk whisky
Irländsk blended whiskey
Irländsk maltwhiskey
Skotsk blended whisky
Skotsk maltwhisky

Klicka är för att läs mer om Fondberg & Co.