HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Dokusåpor och boxviner

Klicka på pilen för att läsa mer

Det tycks vara få människor som är stolta över att dom ser dokusåpor på teve. En del hävdar att dom aldrig ens sett dessa program, ändå vet dom med bestämdhet att dom är dåliga. Någon erkänner sig väl sett nåt program, men absolut inte ”viker en kväll” för någonting så trivialt som Paradise Hotell eller Big Brother.

Men eftersom det finns elitism i alla väderstreck – finns det även de som lyckas hitta någonting sinnrikt etnologiskt i extreme makeovers, och paradisiska hotell.
Var och en får naturligtvis göra som den vill – men det är olyckligt när hela tevetablåer i veckorna kontamineras av trivialiteter.

Systembolagets har, likt teve-kanalerna, börjat agera privatföretag och satsar på det som ger vinst – istället för att leverera mångfald. Försäljningsvolymer bestämmer utbudet, och kvaliteten kan ibland komma på undantag. Ta box-viner som exempel. Dom är ofta billiga, ocharmiga och innehållet ibland surt och kväljande. Ungefär som en dokusåpa.

Systembolagets statistik visar trots allt att vi svenskar år 2004 drack 66 miljoner liter vin på box. Det utgör ca 50 procent av Systembolagets totala försäljning av vin!

Men är dom då så ocharmiga och dåliga, dessa viner som tappas i låda istället för på flaska?
Naturligtvis finns där ett hav av dåligt vin som någon försöker krångla ut på marknaden. Att använda så stor förpackning som möjligt är ett gammalt beprövade knep som Pepsi och Coca Cola använt sig av i årtionden.

Var därför noga med att kontrollera tap-datum när du köper box-vin. Vin har en kortare livslängd på box än på flaska – varför man bör köpa ett så färskt box-vin som möjligt. Vin på box håller upp till nio månader från tap-datum. Finns det inget tap-datum så köp inte vinet! Risken är stor att vinet legat för länge i lådan och att det därför oxiderat.

Men – trots allt – det finns gott om bra box-viner idag på Systembolaget!

Los Llanos (23004) är ett exempel på en storsäljare som kom på box i augusti 2004. Det är beundransvärt att det sydspanska företaget Bodegas Los Llanos år efter år lyckas hålla så hög kvalitet till så lågt priser. En 3 liters box Los Llanos kostar idag 189 kr.

Ett kvalitetsvin som nu, från och med oktober, finns att köpa på box är KWV Roodeberg. Boxen finns på beställningssortimentet med artikelnummer 84794-08.

Det här sydafrikanska rödvinet kom till Sverige på flaska redan i april 1994 – samma år och månad som Nelson Mandela blev den förste demokratiskt valde presidenten i Sydafrika.

KWV Roodeberg som på flaska kostar 83 kr, är Systembolagets näst mest sålda rödvin, över 80 kr. Boxen kostar 269 kr. Det betyder att det är 63 kr billigare att köpa boxen, istället för fyra flaskor – vilket är den mängd en box innehåller.

Det finns alltså ingen orsak att undvika box-viner på grund av att dess kvalitet skulle vara sämre. Om du kontrollerar tap-datum och väljer väl i utbudet så har du pengar att spara, utan att behöva tulla på kvaliteten.

Magnus Bergquist