HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mellan vinterns köld och sommarens lättja

Klicka på pilen för att läsa mer

Precis nu! befinner vi oss mellan vinterns driva och sommarens berså. Det tunga rödvinet som kändes så hemtamt i vintermörkret, passar inte lika självklart under vårens krispiga ljus, som ligger kvar långt in på eftermiddagen (?).

Vi på redaktionen fick en box vitvin i svart låda och etiketten lovade Riesling från Tyskland. Likt vårrusigt kraschlandade flygresenärer från köldens domäner tog vi oss an svarta lådan.

Det doftade citrus, päron och mineraler. Färgen var blekt citrongul, precis som vårsolens skygga blick. Smaken var frisk av druvans syra, citron, mineral och en aning rökig eftersmak. Tankarna flög iväg till saluhallen; tigerräkor, hummer, krabba och kräftor.

Här ville vi mer än gärna hitta fram till skaldjursplatåerna, eller botanisera i thaiköket. Det blev ett besök i kinatown och en hopvispad Pad Thai med räkor, nudlar, fisksås, ägg, böngroddar, färsk koriander och torrostade jordnötter. recept på Pad Thai
Vi skippade fläskköttet – vi har ju ambition att vara vegetarianer. I alla fall part time. Se artikel om detta

Vinet, som läskade oss i hopkoket, var försvinnande friskt, och boxen räckte precis till fyra personer och en kväll.
Nu behövde vi inte misströsta länge eftersom vi snart såg att den svarta lådan redan till april i år skulle landa på Systembolagets ordinarie sortiment, och för bara 179 kronor.

Magnus Bergquist