HEM

Pinot Noir

Bourgogne i nordöstra Frankrike är Pinot Noirs självklara hem. Här är klimat, väder och jord idealiska för den svårbemästrade och eleganta druvan. Pinot Noirviner från detta distrikt kan vara lätta och friska med bäriga aromer som röda vinbär och färska örter. De kan också vara medelfylliga, komplexa och kryddiga med toner av mörka körsbär och plommon. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Pinot Noirviner

Pinot Noir – en omtyckt druva med många namn

Pinot Noir har en lång historia och sägs ha förädlats från vilda sorter med rötter i franska Bourgogne. Det är en relativt svårodlad druva som trivs bäst i ett svalare klimat. Trots det hittar vi Pinot Noirodlingar på flera ställen i världen.

Druvan har olika namn i olika länder. I Italiens nordliga delar går druvan oftast under namnet Pinot Nero. I Tyskland kallas den Spätburgunder eller Blauburgunder – som den även kallas i grannlandet Österrike. Pinot Noir odlas också i Kalifornien och Oregon, USA, där vinerna ofta drar mot mörk frukt som plommon och mörka körsbär. Druvorna trivs även bra i Nya Zeeland, Australien och Chile.

Côte d’Or i Bourgogne är Pinot Noirdruvans hem

Bourgogne i nordöstra Frankrike är Pinot Noirs självklara hem. Här är klimat, väder och jord idealiska för den svårbemästrade och eleganta druvan. Pinot Noirviner från detta distrikt kan vara lätta och friska med bäriga aromer som röda vinbär och färska örter. De kan också vara medelfylliga, komplexa och kryddiga med toner av mörka körsbär och plommon.

I området Côte d’Ors norra del, Côte de Nuits hittar vi Pinot Noirdruvor planterade på i stort sett alla vingårdar. De bästa vinerna kommer från vingårdar i Gevrey-Chambertin, Morey St-Denis och Vosne-Romanée. Viktiga kommuner är också Aloxe-Corton, Pommard och Volnay som ligger i Côte de Beaune, där Pinot Noir konkurrerar med Chardonnay.

pinot-noir

Mat som passar bra ihop med Pinot Noir

Pinot Noir är ett lätt, friskt vin och passar bäst till magert kött av kalv, nöt och fläsk samt fågel. Vill du servera ett glas på Pinot Noir tillsammans med en ost- och korvbricka är ostar som cheddar, brie, havarti och camenbert utmärkta. Till det kan du med fördel servera rökta, brässerade eller lufttorkade korvar av nöt, fläsk eller lamm.


Fakta om Pinot Noir

  • Odlas: Frankrike, Schweiz, Tyskland, Italien, USA, Nya Zeeland, Australien, Sydafrika och Chile.
  • Kända områden: Bourgogne (Frankrike), Oregon och Sonoma (USA), Wellington, Central Otago (Nya Zeeland) samt Bío-Bío (Chile).
  • Smak: Lättare, kryddiga viner med hög syra. Smak av tranbär, körsbär, skogshallon, jordgubbar, gräs, tryffel och svamp.
  • Serveringstemperatur: 14-16 grader.
  • Passar till: Viltfågel, anka, fisk, aperitif. Om vinet är åldrat fungerar det till lite tyngre kötträtter. Om vinet är ungt passar det bättre till lättare kötträtter och fisk.
  • Synonymer: Spätburgunder, Grauburgunder (Tyskland och Österrike), Pinot Nero (Italien) samt Burgundac Crni (Kroatien).