HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kvalitetsviner från Tunisien

Klicka på pilen för att läsa mer

Tunisien är en vinnation som lovordats av många under de senaste åren. Förutsättningarna liknar i flera avseenden om Sydfrankrike, och naturligtvis södra Italien, Sicilien och Puglia.
Vad landet saknat är know-how. Italienarna är redan där och har gjort stora framsteg med sitt gedigna kunnande och sin mångåriga yrkeserfarenhet och välberyktade engagemang.

Många av oss har under hösten druckit Terrale Carignan Syrah 2000. Ett utmärkt Tunisiskt vin för endast 55 kr. Få kanske vet att det är italienare som ligger bakom detta vin. Tyvärr har denna flaska utgått från Systembolaget. Istället får vi nu tillfälle att stifta bekantskap med en ny Tunisier. Den här gången är det franska vinmakare som står för kunskaperna.

Nytt vin från Tunisien
Vinet heter Chateau Reine Elissa (2482). Det är ett vin med rik doft av mogna bär och fatton. Medelfylligt, koncentrerad frukt av mörka bär, mjuka tanniner och fin fruktig eftersmak. Ett vin som går utmärkt att dricka nu, men som fortsätter att utveckla sin komplexitet och mjukhet under tre till fyra år. Druvorna är Cabernet Sauvignon och Shiraz. Den passar utmärkt till olika typer av stekar, fågel, vilt och mogna ej för starka ostar.

Chateau Reine Elissa är ett joint venture som drivs av två framgångsrika franska vinmakare, Pierre Degroote och Jean Bordonado, även verksamma i Languedoc. De insåg för några år sedan områdets potential för viner av mogen frukt med djup, koncentration och mjuka tanniner. Chateau Reine Elissa visar att de hade rätt.
Vinet har lagrats fem månader på en blandning av amerikanska och franska ekfat, varav 45% nya.

Vingården Chateau Reine Elissa ligger i vindistriktet Cap Bon i norra Tunisien där närheten till havet ger svala nätter och en långsammare druvmognad. Jorden i Cap Bon innehåller också mycket krita.

Vinet kostar endast attraktiva 69 kr, varför mitt råd till den innovative vinkonsumenten är att pröva detta vin nu, och kanske lägga undan några flaskor för att se hur de utvecklas under åren,

Text: Magnus Bergquist, Vinguiden.com
Bild: Tegnér och Son