HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Det ska vara mörkt till julbordet

Klicka på pilen för att läsa mer

Hälften av alla svenskar gillar mörkt öl till julmaten. I alla fall om man får tro Synovate Temos undersökning som gjorts på uppdrag av Spendrups.

Enligt undersökningen vill åtta av tio svenskar ha öl till julbordet, och hela 50 procent vill i så fall ha det mörkt. När svensken övriga tider på året mest dricker den ljusare lagern.

Det sägs vara julens mustiga smaker – det salta, rökta och stekta – som matchas bättre med en mörkare ölsort. De smaker som normalt förknippas med jul på våra breddgrader är kanel enligt temoundersökningen, tätt följt av pepparkaka och saffran. Men även kryddnejlika, senap och kardemumma finns på smakpaletten såhär års.

Det lär vara så att öl och eldiga kryddor står sig fint mot den lite fetare julmaten. En del av dessa kryddor har levt kvar sedan den svenska medeltiden och lever kvar just i traditionstyngd julmat.

Eftersom Systembolagets julölshyllor tidigare år har kunnat gapa tomma ett par dagar innan dopparedan, kan det vara på plats att fylla på förråden i tid. Och som av en händelse har Spendrups därför lagrat upp med en hel parad av nya mörka ölsorter inför snötyngda hemmasittarkvällar.

Spendrups Julbock, Mariestads Julebrygd och Wisby Julbrygd är tre kamrater som i år mycket väl kan få skölja ner prinskorvarna, köttbullen och nasses bakdel. Det alkoholfria alternativet är naturligtvis julmust, och även den har Spendrups i år lagat i en upphottad version. Läs mer om julmusten här!

Av Magnus Bergquist

Spendrups.se