HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mångfald bland Portugals viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Vinlandet Portugal är för många förknippat med starkviner som portvin och madeira. En stor del av produktionen utgörs dock av både röda och vita viner, i allt från hygglig till mycket god kvalitet. De röda vinerna är ofta kraftiga och rika på tanniner. Hos några av de mer nytänkande producenterna finner man en bra frukt som ger fin balans i vinerna. Många av de vita vinerna är lätta och friska, till skillnad från de röda dricks dessa gärna unga och svala.

Portugals fastland, som utgörs av ca 40 olika distrikt, kan generellt delas in i två olika delar. Den sydvästra delen påverkas i stor uträckning av Atlanten. Här märks ett maritimt klimat med svala nätter och soliga dagar. Östra delen av landet å andra sidan, utgörs till stor del av berg. Samtidigt som det är betydligt varmare har man också en kraftig nederbörd delar av året. Det är i de svalare delarna av landet man finner vita viner, väl lämpade till skaldjur, som utgör en viktig del av det lokala köket. Tanninrika röda viner som är gjorda på traditionellt vis med mycket tanniner och tydliga ekfatstoner kräver lång lagring innan de blir tillgängliga.

Regionala viner
Sedan 1991 finns en kvalitetsnivå som kallas Vinho Regional. Landet är indelat i åtta regioner, som närmast kan liknas vid lantvinområden. Till skillnad från lantvin i andra länder finner man här några av landets bästa viner. Eftersom vinmakarna inte alltid vill rätta sig efter de lagar som finns för de högre kvalitetsklasserna, kallas deras viner därför lantvin. Ofta är det valet av druvsorter som styr. Det kan också vara så att vingården inte ligger inom gränserna för något av de kända distrikten. Utöver denna finns även den högsta nivån som kallas DOC, samt en mellannivå med förkortningen IPR. Druvsorter, skördeuttag, alkoholhalt och vinifieringsmetoder är några av de saker som väl kontrolleras i alla olika instanser. Både för att skydda konsumenter, men naturligtvis även producenterna själva.

Nya trender blandas med gamla traditioner
En ny trend har kommit under de senaste åren. Mer tillgängliga, fruktiga viner finns nu på marknaden i allt större utsträckning. Viner gjorda på endast en druvsort, s.k. endruvsviner är även det, något som under de senaste åren dykt upp mer och mer. Många gånger är det de lokala druvsorterna som används. Några av de mest kända är de röda Touriga Roriz, Trincadeira och Baga. Inte helt överraskande finner man även odlingar med Chardonay och Cabernet Sauvignon. Än idag förekommer det att druvorna trampas då man anser att detta är det mest skonsamma sättet att utvinna färg, smak och tanniner ur druvskalen. Jäsning sker dock många gånger på rostfria ståltankar för att ge möjlighet till kontrollerad jäst emperatur och tid. På vårt svenska systembolag finns ett bra utbud i varierande kvalitéer. Det som generellt kännetecknar de portugisiska vinerna är att de ofta är mycket prisvärda.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Bild: www.discoverportugal2day.com