HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Koldioxidutsläpp från vintransporter

Klicka på pilen för att läsa mer

Svenskarna är storkonsumenter av vin, och nu kommer den första svenska kartläggningen någonsin av vintransporternas koldioxidutsläpp. Bakom undersökningen står Giertz Vinimport och forskningsinstitutet SIK. Undersökningen visar att det inte alltid är bättre att köpa ett vin från Frankrike än ett från Argentina.

– Som miljömedveten vinkonsument ska man både väga in hur vinet är producerat och hur det har forslats hit. Nu kompenserar vi även för de utsläpps som sker och då är det kanske inte enbart avståndet till vingården som ska avgöra valet av vin, säger Björn Wittmark, miljöansvarig på Giertz Vinimport.

Nu ger sig vinbranschen in i utsläppsdebatten. Samtidigt som många är medvetna om vilken mat de köper med sig hem eller vilka resor de väljer funderar få på miljöaspekterna kring vinet vi köper på Systembolaget. Nu har Giertz Vinimport låtit ta fram den första stora kartläggningen av hur mycket koldioxidutsläpp deras vintransporter genererar. SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, står bakom beräkningarna. Resultatet, som är avhängigt av både ursprungsland och transportsätt, är uträknat i gram koldioxid per liter vin.

– Även vi vinimportörer måste ta ansvar för den miljöpåverkan vi är ansvariga för och med kartläggningen som grund är det möjligt att gå vidare och hitta lösningar som minskar utsläppen, säger Björn Wittmark.

Kompensation för en bättre miljö

Giertz Vinimport är marknadsledande på ekologiska viner i Sverige och har tagit fram en miljöstrategi för sina viner. Nu ser företaget över alla sina transportlösningar för att hitta de mest miljövänliga alternativen. Alla utsläpp går inte att få bort och då kommer Giertz Vinimport att kompensera för dessa utsläpp genom koldioxidminskande åtgärder på andra håll. Kartläggningen av vintransporternas utsläpp innehåller därför även en omräkning till pengar, efter riktlinjerna för utsläppsrätter. Kostnaden för 1 000 kg koldioxid beräknas till cirka 200-225 kronor. Vi kommer att samarbeta med den tyska miljöfonden ”Atmosfair”, Universitet i Cordoba i Argentina, Rättvisemärkt samt vår producent i Argentina för att skapa ett ”koldioxidprogram” i Argentina.

– Långsiktiga lösningar tar tid och tills vi har egna projekt klara betalar vi in pengar till ”Atmosfair” som utför utsläppsreducerande åtgärder i framför allt utvecklingsländer.

Några exempel från kartläggningen, som mäter gram CO2 per liter transporterat vin:
Enligt beräkningen kostar 1 000 kg koldioxid cirka 200-225 kr .

Syd-Afrika Kapprovinsen
Kort lastbilstransport till hamnen, båt till Sverige
Beräknat utsläpp : 140 gram CO2 per liter transporterat vin.

Australien
Kort lastbilstransport, mycket lång båttransport.
Beräknat utsläpp : 390 g

Båt från norra Spanien
Kort lastbilstransport, båt till Sverige
Beräknat utsläpp: 70 gram

Jmf. lastbil – tåg
Lastbil från Syd-Frankrike 360 gram
Lastbil och tåg från samma ort 200 gram

Argentina vs. Frankrike
En lastbilstransport från Bourgogne i Frankrike och en transport från Argentina (lastbil, båt, järnväg) släpper ut ungefär lika mycket koldioxid (mellan 320- 340 gram ) per liter vin.

Källa: Gietz Vinimport

Läs även om Rättvisemärkt vin