HEM

Rumänskt vintradition

Klicka på pilen för att läsa mer

Rumänien ligger på samma breddgrad som Frankrike – med de båda länderna har helt olika klimat.

Rumänien har ett kontinentalt inlandsklimat, som påverkas av Svarta havet, Donau och Karpaterna. Det växlande klimatet mellan vinter och sommar, med varierande och gynnsam jordmån, har tillsammans givit Rumänien perfekta förutsättningar för vinodling.

I Rumänien är traditionen att göra vin så gammal som över 5000 år – tror arkeologer som funnits vinkrus som daterats så långt tillbaka i tiden. Enligt mytologin lär grekiska vinguden Dionysos vara född i just Rumänien. Även romarna tog på sin tid mycket av sitt vin från Rumänien – som ansågs vara imperiets juvel.

Bra grannkontakt och kommunistiskt styre
Moderna vinproduktion har präglats av några viktiga historiska händelser: Kontakter med Frankrike under 1800-talet, kontakter med Tyskland under mellankrigstiden, etableringen av kommuniststyret 1948, och glasnost 1989.

Fransk kultur, utbildning och kunskap präglade det rumänska samhället vid tiden före första världskriget. Då philloxera drabbade landets vingårdar sökte man hjälp från franska oenologer och planterade sedan – för tiden – typiska franska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

I och med kontakten med Tyskland och Österrike under mellankrigstiden i Europa introducerades ”spritzer”, vin blandat med kolsyrat mineralvatten. Därmed skapades en förkärlek bland rumänska vinmakare att producera vita viner med nedtonade fruktighet, eftersom den typen av viner gör sig bäst för ”spritzer”.

Under tiden för kommunistiskt styre tillföll alla vingårdar staten och drevs som kooperativ. Efter Ceausescus fall 1989 har de statliga och kooperativa vingårdarna privatiserats och internationella investerare har tillfört medel för att återskapa den rumänska vinmakartraditionen.

Nordiska intressen i vingården
Idag finns flera bra rumänska viner på Systembolaget – ett är Villa Bona Terra som det samnordiska företaget Chris Wine varit med att starta upp. Med egna erfarenheter från liknande projekt i det franska Bordeaux kunde Chris Wine lyfta sin första skörd 1999. Det var dock till en början en tuff resa då den rumänska kulturen var starkt präglat av det kommunistiska styret, med massproduktion framför kvalitet.

Efter år av experthjälp från det franska Bordeaux har Chris Wine lyckats med sina ambitioner att själva producera Rumänska kvalitetsviner.

I februari i år lanserades två viner från Villa Bona terra på Systembolaget. Nu i juli är det dags för det tredje – Villa Bona Terra Allgoté-Feteasca Blanc.

Av Magnus Bergquist
Källa: Chris Wine