HEM

Vin och chokladskolan – del 1

Klicka på pilen för att läsa mer

Något som under de senaste åren vuxit snabbt i popularitet är kombinationen choklad och vin. Precis som det finns det många olika typer av vin finns det även en stor skillnad mellan olika choklader. I första delen av tre behandlas lätta vita och röda viner. Det är inte helt självklart att det blir en lyckad kombination, men med lite kunskap om hur vin och choklad fungerar tillsamman ökar chansen för att få en lyckad smakupplevelse.

Något som är viktigt att komma ihåg är att smak kan innebära två helt olika saker. Smak är dels de olika grund-smakerna men givetvis även ett uttryck för preferens, dvs tycka om eller inte. För att på ett överskådligt sätt illustrera vad som händer kan chokladen delas upp i fyra olika kategorier, vilka är mörk bitter choklad, mellanmörk något sötare choklad, mjölk-choklad och slutligen vit choklad. Tyvärr är det inte alltid så enkelt som det låter. Mer om hur grundsmakerna fungerar behandlas i del två och tre av Vin och Chokladskolan. Den första delen av tre utgår från ett lätt vin, typ Beaujoulais eller en Chardonnay utan ekfats-karaktär. Om viner ät rött eller vitt spelar i det här fallet inte så stor roll.

Mörk choklad
Det lätta vinet framstår ofta som fruktigt och elegant. Den mörka chokladen med hög kakaohalt har å andra sidan en kraftig smak som domineras av bitterhet. När dessa två kombineras kommer därför kontrasten att upplevas som stor då den bittra chokladen sannolik helt tar över, varvid vinet inte kommer till sin rätt. En frisk syra kan dock tona ner bitterheten i chokladen och därmed skapa en något mer lyckad kombination.

Mellanmörk choklad
En något ljusare choklad innehåller inte bara mer fett och mjölk utan även ofta en högre halt socker. Den upplevs därför inte som lika bitter och smakintensiv. Här kommer därför de lite lättare vinerna bättre till sin rätt. Även den mellanmörka chokladens framtoning kan mjukas upp genom en frisk syra i vinet. Det är dock viktigt att tänka på att inte låta syra ta överhand eftersom chokladen då istället tappar sin karaktär

Mjölkchoklad
I en ljus mjölkchoklad finns en tydlig sötma som lätt kan ta överhand. Det som då händer är att vårt smaksinne vänjer sig vid sötman i chokladen varvid viner tappar sin frukt och upplevs som alltför syrligt eller till och med strävt. Här kan alltså ett vin med nyanserad sötma vara på sin plats. Ett rosévin från varma delar av vinvärlden kan vara väl värt att prova.

Vit choklad
Den vita chokladen är egentligen ingen riktig choklad då den inte innehåller någon kakao utan endast kakaofettet som utvunnits ur bönan. Den är dessutom ofta kraftigt sötad vilket innebär att många lätta viner som saknar frukt och kraft att möta detta helt enkelt upplevs som allt för syrliga. Ett vitt vin med tydlig restsötma kan är därför rekommenderat.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Lubber AB