HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Spanien i förändring

Klicka på pilen för att läsa mer

I den första delen behandlas spännande regioner från en mängd olika Provinser. Regioner som är del av det moderna Spanien men har hunnit etablera sig och verkligen hamnat i ropet. Många av dessa är onekligen en förebild för de många nykomlingar som finns. Bland dessa förebilder finner vi bland annat Toro, Priorato och MontSant.

Spanien har under de senaste åren fullkomligt exploderat av bra viner till låga priser. Varje år blir ett par nya regioner premierade D.O. vilket står för Denominacion de Origin och är den näst högsta kvalitetsklassen. Mer om de olika klassificeringarna finns att läsa i Vinguidens atlas. Vad är då orsaken till att så många nya regioner märks ut på kartan varje år. I den andra halvan av nittiotalet lättades reglerna för konstbevattning vilket innebär att fler regioner kunnat presentera bättre resultat. Lokala druvsorter har likt i Italien tagits tillvara i vin-gårdarna och planterats med förnuft i förhållande till de förutsättningar som respektive vingård har att erbjuda i form av klimat, läge och jordmån. En tredje orsak är givetvis den ståltanksrevolution som under de senaste tjugo svept över världen.

Toro
En av dessa regioner där man kommit mycket långt är D.O Toro i provinsen Castilla y Léon. Här görs röda viner med stor intensitet och mycket mörk frukt. Den druva som dominerar här kallas Tinta del Toro, vilket är ett av de många namn på druvan Tempranillo. Stora delar av Castilla y Léon utgörs av en högplatå, så även Toro. Detta betyder att klimatet är av inlandstyp med torra varma somrar men med kalla nätter. De kalla nätterna är en av anledningarna till att en så lyckad kombination mellan syra, tannin och frukt kan åstadkomma.

Priorato
I Katalonien i västra Spanien ligger regionen Priorato på branta sluttningar till berget MontSant. Här görs några av de kraftigaste vinerna i hela Spanien. Jordmånen som domineras av mager, stenig kvarts, har rykte om sig att vara så hård att hål måste borrs för att plantera vinrankorna. Vinerna som kommer härifrån görs på framför allt Garnacha tinta och Mazuelo och tillhör de dyrare i Spanien men är väl värt det. Regionen har av myndigheten i Katalonien blivit premiera D.O.Ca status men väntar ännu på beslut från Madrid. Califiada stavas dock på katalanska med Q vilket innebär att vinetiketterna kommer att bära förkortningen D.O.Qa

MontSant
Ett av de senaste tillskotten av D.O. i Spanien är regionen MontSant som ligger som en krans runt nordvästra Priorato. Vingårdarna tillhörde tidigare D.O. Tarragona. Dess vingårdar ligger likt Priorato på branta sluttningar och är planterade med bland annat Garnacha tinta och Mazuelo. Dessa röda viner kännetecknas av hög alkohol, varm frukt och mycket kraft. Till skillnad från sina likar i Priorato är dessa inte riktigt lika kvalitativa men heller inte lika dyra.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, www.Dryckeskonsult.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Mer om Spanien i VinAtlasen, klicka här!