HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vinbranschen vill behålla monopolet

Klicka på pilen för att läsa mer

Vinbranschens egen organisation SVL har uttalat sig på Ekot och deklarerat att de vill behålla Systembolagsmonopolet

Bertil Swartz, vd för Sprit- och vinleverantörersföreningen SVL, menar att en av anledningarna till att branschen föredrar att arbeta med ett monopol är att det garanterar kvalitet.

Något som den fria företagsamheten normalt brukar klaga på. Att monopol skulle vara kontraproduktivt för kvalitet och utveckling. Priserna anses också ofta bli lägre i en marknad utsatt för fri konkurrens.

Bertil Swartz menar att monopolet förenklar för branschen eftersom de har endast en part att förhandla med.

Det som kan ligga bakom Bertil Swartz uttalanden är en rädsla för fri konkurrens. Säkert inte i allmänhet, men väldigt mycket i sin egen bransch. För skulle monopolet brytas skulle det betyda ökade kostnader för marknadsföring, prispress från olika inköpsorganisationer och stor utslagning av mindre vinmärken och vinimportörer. Något som normalt ses som naturligt i en marknadsekonomi. Allt för konsumentens fromma.

Att SVL vill behålla monopolet är bra. Det ger mångfald och hyggliga priser för konsumenten. Skatten gör att alkoholen själv betalar de kostnader som drabbar samhället.

I monopolet kan duktiga människor ägna sig åt att finna bra viner, till bra priser. De är inte utsatt för den fria konkurrensens ångest utan kan fokusera på det som gagnar konsumenterna.

Ett Systembolag under offentlighetsprincipen. Med granskande media och en bildad och kritisk opinion, bidrar till att vi får ett monopol som är både mänskligt, konsumentinriktat och bra för den fria företagsamheten.

Av Magnus Bergquist