HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Öl med lågt GI

Klicka på pilen för att läsa mer

I april i år kommer ett nytt öl med lågt GI.

Pripps lanserar det första GI ölet på den svenska marknaden – Pripps blå pure. Flaskan rymmer 33 centeliters och är specialdesignad.

Designen påminner en del om de lättare ölsorterna från Mexico som är populära under sommarmånaderna i Sverige – ofta i sällskap med en limeskiva i toppen.

– När vi skapade den nya Pripps blå pure var målet att utveckla morgondagens öl, säger Johanna Bengtsson, produktchef på Pripps blå.

Pripps har den här gången både kikat i backspegeln för att se vad som brukar vara populärt för svenskar att dricka – men också använt kristallkulan för att blicka framåt.

– Vi vill att folk ska kunna dricka öl, utan att få dåligt samvete för att de skulle få i sig för mycket kalorier, menar Johanna Bengtsson.

Fler konsumenter i dag än tidigare väljer livsmedel med färre kolhydrater. Det är en ny medvetenhet och en trend att äta färre, och framför allt långsammare kolhydrater, som finns i till exempel fullkornsris, bulgur, grovt bröd – och kanske det bästa av allt, Quinoa.

Framför allt är det fokus på att undvika de så kallade snabba kolhydraterna som det finns mycket av i socker, vitt bröd, potatismos, pommes frites och liknande raffinerade produkter.

Etthundra gram Pripps blå pure innehåller ett gram kolhydrater. Andra ölsorter innehåller mellan tre, och upp till fem gram.

Fortfarande är det sidoprodukterna kring öl som innehåller de flesta onyttigheterna: hundra gram Jordnötter innehåller över tio gram kolhydrater, och ett hundra gram chips cirka femtio gram.

Av Magnus Bergquist