HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Spanskt nytänkande drivet till sin spets

Klicka på pilen för att läsa mer

Med stor satsning på forskning, teknik och kompetens har regionen Ribera del Duero blivit ett välkänt område på vinkartan. Vinerna från Real Sitio de Ventosilla, som varierar mellan klassisk spansk stil och Nya världen -stil har gjort vinproducenten till en av de ledande på den internationella vinmarknaden. I Sverige representerar de det mest sålda vinet från Ribera del Duero på Systembolaget.

Ventosilla historia börjar redan 1503 då ägorna köptes av drottning Isabel I som behöll ägorna i knappt tjugo år framåt innan det skänktes till markisen av Denia. Denne lät bygga det slott som än idag finns i ägorna för att härbärgera kungligheter på resa. Under kung Felipes II många besök blev ägorna kända som Real sitio de Ventosilla, vilket mycket passande ungefär betyder den kungliga platsen. Idag fungerar slottet, som är mycket väbevarat som herrgård med hotellverksamhet av hög klass.

Vingårdarna och vineriet
Real sitio de Ventosilla förfogar idag över 3500 ha mark varav 520 ha utgör vingård. Vingårdarna förses med vatten från floden Duero som totalt utgör en sju kilometer lång sträcka i vingårdarna. Samtliga viner som produceras består av druvor från de egna domänerna. Eftersom det är mycket vanligt att druvor köps in från kontrakterade odlare gör detta vinfirman unik. Det ger även en större möjlighet att kontrollera hela odlingsprocessen och skörden. Vingårdarna har därför noga analyserats för att till största möjliga mån ta vara på de olika förutsättningar som de olika lägena erbjuder, i form av jordmån och mesoklimat. Dessa har sedan matchats mot utvalda kloner av bl.a. Tempranillo, Cabernet Sauvingon och Merlot. Vineriet är en mycket modern anläggning med bl.a. 5000 ekfat á 225 liter av både franskt och amerikanskt ursprung samt åtta tankat av fransk ek vilka rymmer 21000 liter vardera. Utbyggnad pågår för att öka kapaciteten med bl.a. ytterligare 14000 ekfat. Den största tyngden ligger dock på det labb som är det enda beläget hos en vinfirma i Ribera del Duero. Labbet som är kontrollerat av den lokala myndigheten utför noggranna tester på såväl druvor som vin för att få bästa möjliga blandning och resultat.

Vinerna
Ett av de viner som produceras finns på vårt svenska systembolag, men fler är sannolikt på väg då det i skrivande stund är offererade till systembolaget.

PradoRey Cuvée Primium 1998 (no 12701)
Röd färg med rubinnyans och viss fällning samt medelhög intensitet.
Ren, något utvecklad, medelstor och medelintensiv doft av mörka bär, plommon och ekfat.
Torr, fyllig smak med balanserade tanniner, syra och alkohol samt aromer av mörk frukt och integrerad ekfatston.
Medellång eftersmak
Serveras till lätta grillrätter.
Kan sparas tre till fem år.

Salgüero Merlot 1999
Klar röd färg med hög intensitet och blåröd nyans.
Ren, ung fruktig och intensiv doft av mörka bär, ekfat och kaffe och choklad.
Torr, fyllig smak med markerade tanniner, balanserad syra och alkohol samt aromer av mörk frukt, björnbär och plommon.
Lång eftersmak.
Serveras till mustiga rätter av t ex lamm.
Drick nu eller sparas ett par år.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam