HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

En vinproducent med fokus på terroir

Klicka på pilen för att läsa mer

Brocard är för många ett bekant namn, men vad är det som gör hans viner så speciella? Få producenter i Chablis såväl som i hela Bourgogne har drivit fokusen på jordmån och läge så långt som denna vinmakare har. Han har t ex valt att uppkalla några av sina viner efter den jordmån de växer i, istället för det mer traditionella Borgogne Blanc.

För ca tjugo år sedan lät J-M Brocard plantera en hektar med vinrankor belägna i Chablis. Med stor noggrannhet och kunskap har han sedan dess drivit vinfirman framåt. Alla druvor från de olika lägena skördas och vinifieras separat för att få en så tydlig karaktär av jordmånen som möjligt. All vinifiering sker i temperaturkontrollerade ståltankar. Man arbetar med gravitationsprincipen vilket innebär att de skördade druvorna kommer till en högt belägen punkt i vineriet. När de pressats rinner druvsaften neråt för att sedan fermentera. Efter fermenteringen sker en varsam filtrering varpå vinerna lagras i ståltank ett par månader innan buteljering. Tanken med gravitationsprincpen är att undvika all form av forcering, som t ex pumpning, för att bibehålla de eleganta och finstämda aromer som druvan innehåller vid skörd. Idag förfogar vinfirman över 80 ha varav 65 ha nyttjas till egen produktion. Inget av alla de olika vinerna som produceras lagras på ekfat.

Vad är terroir?
Många vinmakare i nya världen hävdar att terroir inte har någon större betydelse medan andra hävdar raka motsatsen. Med terroir menas kombinationen av jordmånen, d.v.s. vilken jordtyp det är, de geografiska förutsättningarna och läget (e.g. klimatet). Faktorer som påverkar läget kan vara vädersträck, närheten till vatten, höjd över havet och eventuell lutning på vingården. Även bebyggelse och andra växter som odlas i närheten påverkar. Alla dessa olika faktorer ger tillsammans ett unikt läge som man på franska kallar terroir. Vingårdar i nya världen är ofta mer storskaliga än de europeiska. Dessutom odlas vinet under mer gynnsamma förhållanden, vilket gör att det inte krävs lika unika lägen som i Europa. Tillsammans gör detta att variationen blir mindre och därmed också påverkan av terroir.

Vinerna
Alla vinerna är gjorda på druvan Chardonnay, som påverkas i stor utsträckning av var den växer. Många tror att smörighet och fyllighet är typiska karaktärsdrag för chardonnayviner vilket är helt fel eftersom druvan inte har någon egen karaktär, utan fungerar som ett blankt papper för vinmakaren. Detta är en bidragande orsak till att vit bourgogne ofta är så elegant. Tre av J-M Brocards mest kända viner här i Sverige är Kimmergien, Portland och Jurassique. Alla tre är egentligen vanlig vit bourgogne, s.k. Bourgogne Blanc. Men eftersom jordmånens karaktär tas tillvara så väl är vinerna istället uppkallade efter den typ av kalk de växer i. Vinhuset innehar även en ett brett utbud av olika Chablisviner, allt från enkel Petit Chablis till Chablis Grand Cru från olika lägen. Både Kimmeridgien och Jurassique finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kosta endast 89 kronor per flaska. Väl värt att prova nästa gång man planerar att äta skaldjur, en lättare fiskrätt eller bara längtar efter något riktigt gott.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam