HEM

Systembolagets inre konflikt

Klicka på pilen för att läsa mer

Från motbok till vin som medicin. Samhället har förändrats starkt sedan monopolet infördes i Sverige 1919 och Systembolagets plats i samhället likaså. Idag genomför man sedan några år tillbaka ett omfattande förändringsarbete som bara kan beskrivas som en ren popularitetskampanj. Frågan är: Hur går det ihop med monopoltanken?

Förändrad syn på alkohol
I början på 1900-talet infördes motboken i Sverige och snart kom även monopolet med Systembolaget för att stävja supandet i landet. Alkoholen var ett allvarligt problem och nykterhetsrörelsen stor och mäktig. Vid en folkomröstning 1922 röstade 889 000 för och 925 000 mot ett totalförbud. Idag hyllas rödvinets goda verkningar för blodtryck och hjärta och det vita vinets goda effekter på lungverksamheten. Otaliga läkare rekommenderar patienter med högt blodtryck att dricka ”ett till två glas vin om dagen”. Synen på alkohol har med andra ord radikalt förändrats under de senaste hundra åren.

EU:s inverkan
Till detta hör globaliseringen och närmandet till Europa, i och med EU-inträdet. Vi har inte längre rätt att ensamma bestämma över frågor som rör import och export av varor, såsom alkoholhaltiga drycker. 1993 skickade EU en skrivelse till den svenska regeringen om att Systembolaget var förenligt med Eu:s krav och fick finnas kvar. Däremot avvecklas Vin & Sprits monopol på import, export, tillverkning och partihandel enligt EU-kommissionens beslut 1995. Samtidigt upphör Systembolagets ensamrätt på försäljning till restauranger.

Mysigt på Systemet
2004 ska all försäljning samt import och export av alkohol i Sverige vara anpassat till EU:s krav. Det innebär i praktiken att om Systembolaget inte har hunnit göra sig tillräckligt populärt i svenska folkets ögon till 2004 kommer risken att Systembolaget som monopol avvecklas vara stor. Det är vi konsumenter som väljer. Systembolagets uppgift och syfte har med andra ord förändrats markant från motbokstiden till idag. För bara några år sedan kunde det kännas som att komma in i en Öststatsbutik när man gick in på Systembolaget, grått, trist och långa köer. Idag är det faktiskt ganska mysigt. Men vad är det som har gjort det ”mysigt” att gå på Systemet?

Alkohol är inte längre fult
Eftersom Systembolaget har kniven på strupen och måste bli poppis till 2004 har man genomfört en enorm satsning. Ett flertal kundundersökningar har genomförts under de senaste åren för att testa vad vi kunder vill ha. Nu vet man att ”mysbelysning” (som Systembolaget väljer att kalla det) och varma, mjuka färger i butikerna, kunnig personal, självbetjäning, vinprovningar, lördagsöppet och längre öppettider på vardagarna får oss att tycka att Systembolaget är toppen. Som du kanske själv har märkt är det precis såhär det blivit i många butiker och därför inger det idag en behaglig känsla att handla alkoholhaltiga drycker i Sverige. Alkohol är inte längre fult och det märks, även på Systembolaget.

Uppmuntrar till försäljning
Den stora fråga som uppstår i samband med denna helomvändning, från förbud och ”aja baja” till mysstämning och vinprovningar, är självklart: Vad hände med uppdraget från staten? Eller har det också ändrats? Nej, säger Anitra Steen i intervjun jag gjorde med henne, uppdraget är densamma. Frågan, som jag inte riktigt fick svar på, kvarstår: Uppmuntrar inte Systembolaget till försäljning genom sina popularitetsaktioner? Är det okej för Systembolaget att uppmuntra till försäljning nuförtiden? Är det till och med så att samhället har förändrats så mycket att vi alla vill att Systembolaget inte längre ska häva alkoholens skadeverkningar genom att avskräcka från försäljning? Är det kanske till och med så att vi tycker att alkohol bara är nyttigt numera och att de som blir alkoholister får skylla sig själva?

God dryckeskultur
Systembolagets vision idag är att ”skapa en god dryckeskultur i Sverige”. När jag frågade Anitra Steen om vad det innebär svarade hon att ”Det är bättre om man köper en flaska riktigt fint fin än två flaskor av sämre kvalitet”. Jag förstår inte riktigt skillnaden – alkohol som alkohol. Alkohol är skadligt, det vet alla. ”Finare” alkohol är inte mindre skadligt än ”sämre” alkohol. Dessutom är det i så fall märkligt att man på Systembolaget väljer att ha så kallade specialbutiker med ett stort urval av ”finare” viner i de områden där människor redan idag köper denna typ av varor, medan områden med större försäljning av ”sämre” alkoholvaror som bag-in-box viner och sprit får ett sämre urval av finare viner. Borde man inte göra tvärtom om meningen är att man ska uppmuntra människor att köpa en annan typ av alkohol?

Inre konflikt
Ja, samhället förändras och det är inte lätt att hänga med. Men Systembolaget har gjort sitt bästa och faktiskt ändå lyckats ganska väl. För trots att vi älskar att klaga på monopolet och Systembolaget gillar vi ju dem. Vilken annan butik i Europa kan erbjuda det sortiment som Systembolaget har? Vilken annan butik i Europa eller världen kan mäta sig med de kunskaper om viner och andra ädla drycker som Systembolagets personal har? Vilken annan vinbutik i världen erbjuder vinprovningar och ger ut kokböcker med vintips? Jag vet ingen och om du vet så får du gärna tipsa mig. Nog kommer vi att rösta för att ha Systembolaget kvar även efter år 2004 men frågan kvarstår: Ska uppdraget att stävja alkoholens skadeverkningar stå kvar eller är det bara löjligt i ett samhälle som säger det motsatta (i alla fall när det gäller vin)? Och finns det i så fall en anledning att behålla monopolet? Här står Systembolaget, vad Anitra Steen än säger, inför något som inte kan beskrivas som något annat än en inre konflikt.

Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam