HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Château Pech-Latt

Klicka på pilen för att läsa mer

Château Pech-Latte i Languedoc-Roussillon ägs idag av Bourgognefirman Louis Max som investerat mycket i denna helt igenom organiska vinfirma. Redan munkarna på 784-talet e Kr framställde vin här. Kvaliteten på det som produceras idag ligger dock i en annan dimension, mycket tack vare Louis Max men också den hantverksmässiga och organiska traditionen i huset Pech-Latt.

I hjärtat av AOC-klassade distriktet Corbières, nära Lagrasse i Languedoc-Roussillon ligger Château Pech-Latt. Gården ligger mycket vackert inbäddat i en cirkel av kullar vid foten av berget Alaric och odlingarna klänger längs kullarnas sluttningar. Här planterade munkar i klostret Lagrasse vinplator redan år 784. Slottet och dess vinodlingar om totalt 120 hektar har sedan 1936 ägts av familjen André som i början av år 2000 sålde av företaget och dess tillgångar till anrika Bourgognefirman Louis Max. När det under 1999 blev känt att företaget skulle säljas var man lite orolig på Château Pech-Latt. Oron stillades definitivt när man fick reda på vem köparen var. Louis Max ägs idag av Louis son Laurent vilken har varit mycket framgångsrik sedan han tog över efter sin far. Idag är Philippe Mathias, sedan 1996 chef på Château Pech-Latt, tacksam över de investeringar Laurent gjort i företaget, vilka möjliggjort stora kvalitetshöjningar.

Ledande i organisk odling
Languedoc Roussillon var länge ett vindistrikt i Frankrike som snarare var känt för massframställning än kvalitet. De senare åren har detta ändrats radikalt och Corbières är det område som gått i bräschen för utvecklingen. De senaste åren har Château Pech-Latt utvecklats till ett av områdets absoluta toppnamn. Trots förhållanden som torde vara en mardröm för en organisk vinodlare har man sedan länge valt att odla helt organiskt. Vindstyrkorna i det här området är exceptionella och klimatet opålitligt. På somrarna är det mycket hett och torrt medan kraftigt regn eller hagel kan förekomma på höstar och vintrar samtidigt som snön ofta överraskar. Jorden är karg och plantorna får kämpa ordentligt för att få näring, något som i och för sig bara gör att druvorna blir bättre. Som många andra franska producenter, väljer Château Pech-Latt inte den enklaste vägen utan den som ger bäst vin och det kan bara organisk odling ge anser man i huset. Det startade som en önskan att bevara en naturlig, varierad och hälsosam miljö. Idag kan vi se att huset varit ledande i utvecklingen av den organiska odlingen, något man är mycket stolt över på Château Pech-Latt.

Levande miljö
Man använder knappt någon gödning och endast organisk sådan. All kemisk besprutning mot insekter och sjukdomsangrepp är förbjuden i odlingarna. Förutom detta är man noga med att bibehålla naturen i och runt vingården. Därför planteras växter och örter mellan vinplatorna och de olika odlingarna. Man låter också djur gå runt och beta på ägorna för att den ursprungliga, naturliga miljön ska bevaras. Kanske bevaras det levande och traditionella även av att sex familjer bor på ägorna och att barnen springer omkring och leker överallt. Det anser i alla fall Philippe Mathias själv. Vinodlingarnas läge på Alarics sluttningar bidrar till att man kan förse olika typer av druvor med perfekta förutsättningar för maximal kvalitet. Främst odlas Carignan och Grenache Noir men även Syrah, Mouvèdre och Cirsault för de röda vinerna. För det vita är det mest Macabeau och Marsanne men även Muscat. Man skördar för hand och kallpressar sedan de vita druvorna som därefter får en temperaturkontrollerad jäsning.. De röda får mogna under strikt kontroll, resten sköts på traditionellt sätt. Vinerna buteljeras på plats sedan 1971.

Kvalitetstänkande
Philippe Mathias var mycket stolt när han år 1999 äntligen lyckades framställa Corbières första Premier Cru. Ända sedan han började i företaget för sex år sedan har hans mål varit att bevara traditionen och det hantverksmässiga kunnandet som fanns bland dem som arbetade i odlingarna. I medlemsorganisationen ”L’Union des Crus Signés” i Languedoc-Roussillon jobbar man för att försvara de gamla traditionerna och kämpa mot industrialiseringen i vinodlingarna. Man säger sig dessutom vara garant för att identiteten i viner och druvor inte går förlorad och för att högsta möjliga kvalitet hålls. Något som man är benägen att tro med tanke på alla de utmärkelser och priser Château Pech-Latt vunnit de senaste tio-femton åren. Bland annat har man tre år i rad vunnit två silver och ett brons i International Wine Challange för Château Pech-Latt Alix Corbières 1998 och 1999 samt Corbières AOC Château Pech-Latt 1999. Det ska bli mycket intressant att se vad Louis Max investeringar tillsammans med den organiska idén ska ge för resultat i framtiden. Lycka till i fortsättningen Château Pech-Latt!

Text: Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Mer information:
Information på franska: www.crus-signes.com/pech-latt/