HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Stolichnaya – först i rymden – nu på Systemet

Klicka på pilen för att läsa mer

Alla som såg på teve den kvällen, minns när ryssarna och amerikanerna dockade sina sateliter uppe i rymden.

Året var 1975 – mitt under kalla kriget. Där uppe i himlen såg det ut att råda förbrödring, och ryssarna tog tillfället i akt och bjöd sina amerikanska vänner på Stolichnaya. I alla fall stod det så på etiketten till den termos som användes. Det måste ha varit en våt dröm för varje produktplacerare.

Det har varit en lång väntan ute i kylan, men äntligen kan alla som vill dricka äkta rysk vodka enkelt glida ner på sitt systembolag och förse sig. Från och med den 2 oktober i år finns Stolichnaya i Systembolagets ordinarie sortiment.

Ordet ”vodka” kommer ifrån det ryska ordet ”voda” som betyder vatten. ”ka” gör det till litet kärt. Alltså ”VODKA” = ”litet kärt vatten”. Vattnet man använder i Stolichnaya är ett mjukt glaciärvatten som man jäser med ryskt vete av bästa kvalitet före destillering. Efter mäskningen destilleras det långsamt två gånger. Till sist filtreras den fyra gånger, först genom kvarts, därefter genom Siberiskt björkkol, sedan genom kvarts igen och slutligen genom det finaste filtret för att få fram den maximala smaken.

Stolichnaya betyder Huvudstad på ryska, och på etiketten fokuseras Moskva Hotel med logotypen som går tvärs.

Stolichnaya eller Stoli som man säger i London och New York, är en av de trendigaste vodkorna just nu i dessa två världsmetropoler – och mycket pekar på att även Stockholm är på väg att haka på.

Av Magnus Bergquist

Drinkar gjorda med Stolichnaya, Klicka här!