HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

De spanska öarna

Klicka på pilen för att läsa mer

De spanska öarna är mest kända för sol och bad men där finns mer att upptäcka än så. Tack vara havens närhet dämpas den värsta värmen något. Givetvis spelar även höjd över havet en viktig roll. Riktigt spännande viner finner man på bl a Mallorca och Teneriffa.

De spanska öarna i Medelhavet kallas Balearerna och innefattar bland annat Mallorca och Ibiza och Menorca. För den vinintresserade är det framför allt Mallorca som kallar på uppmärksamhet med sina två ursprungsbeteckningar D.O. Binissalem Mallorca och D.O. Plá i Llevant.. Den senare av de två blev godkänd så sent som i mars 2001. Precis som på många andra ställen i Spanien är vinodlingen vä etablerad sedan flera hundra år, ibland till och med tusen. Den stora skillnaden nu gentemot tidigare är att producenterna fått upp ögonen för kvalitet i motsats till kvantitet. På Mallorca har en bättre hantering av vingårdarna, i form av bland annat lägre skördeuttag, modern vinifieringsteknik och inte minst dyra investeringar i bra ekfat av både amerikanskt och franskt ursprung. De druvor som odlas är många gången lokala sorter. Bland annat den vita druvan Moll och den röda druvan Manto Negro. Det görs vitt vin, rosévin och rött vin. Vinerna är ofta unga men även en handfull Crianza står att finna.

Kanarieöarna

I Atlanten utanför Afrikas kust finns hela åtta olika D.O. fördelade mellan öarna Teneriffa, La Palma, El Hiero och Lanzarote. Fem av dem ligger på Teneriffa, de övriga tre heter likt den ö där de är belägna. Många av de röda vinerna är unga när de säljs och görs med så kallad kolsyrejäsning, vilket är samma som används i bland annat Beaujoulais. Metoden innebär i princip att bären jäser hela och på så sätt får en väldigt fruktig karaktär.

Teneriffa
I den södra delen av Teneriffa ligger D.O. Adonna med vingårdar planterade från 300 meter över havet till hela 1750 meter över havet! Dessa vingårdar är Europas högst belägna. Ju högre upp på berget Teide desto bättre kvalitet på druvorna och därmed ofta även vinet. Vinrankorna odlas i så kallad ”En Vaso” vilket innebär fristående buskar. Typiskt för regionen är ven den vulkaniska jordmånen som sätter sin speciella karaktär. Både vita och röda druvor odlas, några av dem är Lístan blanco, Lístan Negro, Verdello, Moscatel och Moscatell Negro. Längs med samma kust längre norrut ligger D.O. Valle Güimar med branta sluttningar. Likt andra ställen på Teneriffa är det dock endast vingårdarna som ligger över 600 meters höjd som är att räkna med. Längst västerut på ön ligger D.O.’n med det härliga namnet Ycoden-Daute-Isadora och bredvid den; Valle de la Orotava. Här på nordsidan av ön är klimatet något mildare då man är skyddad från den varma sirockovinden som blåser från Sahara. Det innebär även att det är något fuktigare vilket gagnar vinrankorna. Sammantaget kan sägas att framför allt Teneriffa producerar spännande röda viner som börjar synas på den svenska marknaden. Även vitt vin och rosévin utgör en del av produktionen. Tänk på det inför nästa semesterresa!

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, www.dryckeskonsult.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Mer om Spanien i VinAtlasen, klicka här!