HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Sauvignon Blanc

Klicka på pilen för att läsa mer

Den vita druvan Sauvignon Blanc har sedan länge varit erkänd och uppskattad av vin-älskare världen över. I Loiredalen står den bakom stora viner i bland annat Sancerre och Pouilly Fumé. På Nya Zeeland ger den viner som tillhör de bästa i världen. De vita vinerna från Bordeaux är alltid en blandning av Sauvignon Blanc och Semillon med flera. Nu har druvan även blivit erkänd i Bourgonge.

Druvan har sedan länge odlats i den lilla byn St. Bris i västra Bourgogne. Vinerna är friska och fräscha, påminnande om de vita viner man finner i många delar av Loiredalen. De viner som gjorts i St. Bris har tidigare klassificerats som så kallad VDQS, vilket betyder Vin Délimité de Qualité Supériure. Klassen fungerar som en instans mellan Vin de Pays, d.v.s. Lantvin och AOC, vin med en egen ursprungsbeteckning. Den franska vinmyndigheten INAO har beslutat att numera klassificera St.Bris inklusive de närliggande byarna Chitry, Irancy, Quenne och Vincelottes som AOC St. Bris. De druvor som skördades hösten 2001 får en retroaktiv uppgradering vilket betyder att man kan börja sälja AOC St. Bris direkt. De två andra vita druvorna som odlas i Bourgogne är Chardonnay och Aligoté. Chardonnay finner man främst i norra bourgogne där vinerna är lätta, friska och eleganta. Aligoté å andra sidan är mer vanlig förekommande i södra Bourgogne där den ger fruktiga, något enklare viner. Många av dessa kallades tidigare Beaujoulais Blanc.

Klicka här för en presentation av några produkter med Sauvignon Blanc

Regler för appellationen
Ett flertal års hårt arbete för vinodlarna har bidragit till en högre kvalitet som nu i större utsträckning än tidigare motsvarar övriga bourgogneviner. Ansökan om AOC- status gjordes för hela tio års sedan. Ytan som den nya appellationen begränsar är 895 hektar, i huvudsak beläget i St. Bris. Skördeuttaget är reglerat till 5800 liter per hektar, vilket är en minskning i syfte att bibehålla kvalitén. Ju fler druvklasar det växer på varje vinranka desto vattnigare frukt blir det. Den minsta tillåtna alkoholhalten är höjd med en halv procent från 9,5% till 10,0% per volym. Alkoholhalten får heller ej överskrida 12,8% vilket är en höjning med 0,3 procentenheter. I dagsläget är ca 100 hektar under odling. Appellationen blir ytterligare ett tillskott till de 25% av landets alla AOC-områden som är belägna i Bourgogne.

Klicka här för mer information om de franska appellationerna!

Druvan och vinernas karaktär
Sauvignon Blanc känns lättast igen på sina fruktiga, friska aromer med inslag av nässlor, krusbär och fläder. Även aromer påminnande om bladen på en svartvinbärsbuske är vanligt förekommande. I St Bris odlas druvan på kalkrika jordar av Portland och Kimmerigetyp. Dessa lyfter fram druvans typiska aromer och bidrar med en fin mineralkaraktär. Vinerna har ofta en frisk syra och passar bra till en mängd olika rätter. Riktiga toppkombinationer fås om man serverar getost eller grön, späd sparris till. Getosten kan gratineras och serveras som förrätt, men även på ostbrickan bara som den är. Har vinet en lite kraftigare smak kan det vara trevligt att smörsautera sparris och servera den med lite klick hollandaise.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam