HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bubbeltips inför Nyår

Klicka på pilen för att läsa mer

Så var det gjort igen, årets tuffaste provning men också den mest angenäma, att prova alla mousserande viner och champagner som finns på Systembolaget.
Man går därifrån med en lätt värkande tänder som fått rejäla syraangrepp men ändå med välbehag- och ja vi spottar ut allt. Varje år konstaterar jag hur viktig denna provning faktiskt är. De som var lysande förra året sticker inte ut i år. De som nästan fick hällas ut innan de provats förra året ter sig helt ok i år.

Mousserande eller champagne
Det som skiljer mousserande från champagne är förutom priset är saknaden av finess i slutet. Mousserande blir lätt klumpiga i gumpen eller så blir den hårda, bittra grapetonen för markant. Men allt är som bekant beroende på tycke och smak. Det kanske är just det som du förknippar och tycker om med bubblande drycker och då ska du stå för det och framför allt vara glad för du kommer betydligt billigare undan. Det är njutningen och inte prestigen vi är ute efter, glöm inte det!

1990 och 1996 bra år
Tyvärr kan jag konstatera att standardchampagner i år når nära trehundrakronors sträcket. Lite väl mycket, men det roliga är att det finns årgångschampagne som är billigare! Rent generellt kan man säga att årgångschampagne är bättre än standard, men den s.k. husstilen, d.v.s. det som gör att vi känner igen ett visst märke, finner vi mer av i standardchampagnen. Talar vi om storlek är magnum det optimala för drycken.
Årgångsmässigt var 1990 ett strålande år som fick vänta till 1995 innan den fick konkurrens. I dagsläget är -95 bättre än -96 men det sistnämda kommer att stå sig längst.

För ölälskare;
7744 Ronar 57 kr, Spanien
Toner av humle och malt med en lätt brödighet. Perfekt matbubbel eller till lite saltare tilltugg som rökta korvar kanske efter bastun?

Årets Charmtrollet;
7715 Cinzano Riserva 69 kr, Italien
Gräddigt fluffig med toner åt mjölkkyssar! Smaken känns len, krämig och har en väl integrerad frukt.

Årets Dietbubbel;
7786 Freixenet Brut Nature 1997 73 kr, Spanien
Snustorr lätt mineralkryddig. Fräsch och garanterad nyttig.

Årets Matbubbel;
7359 Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir, 89 kr, Australien
Lätt sesamdoftande med inslag av mogen grapefrukt, lite klumpig i finishen men bra till mat.

Även för lagring;
7567 Rotari Brut Riserva 1997, 94 kr, Italien
Örtig lätt grönstjälkig ren doft som i smaken får en angenäm lätt bitterton som har mycket citron i eftersmaken. Bra som aperitif, syran lägger sig något till våren!

CHAMPAGNE

Bästa köp;
7434 Jeanmaire Blanc de blancs Brut, 199 kr
Insmickrande lätt brödig med inslag av lime som stegras i smaken till mer sesamkryddig nästan gräddig. Stilren Chardonnay som visar både elegans o bredd.

Filmchampagne;
7644 Piper-Heidsieck Brut, 256 kr
Lite flärd och filmstjärnekänsla får man allt av doften. Champagnen som dricks under filmfestivalen i Cannes varje år och var Marilyn Monroe’s bästa.Hon tyckte den var så bra att de lät tillverka en ishink från huset med hennes namn och hotellnummer ingraverad!
I år är den jättebra med härligt lena chokladtoner blandat med apelsin lite lätt nötkrispig men bra mineralbalanserad…så god,så rätt. Röda etiketten torde mana för given julklapp.

Årets utropstecken;
7729 Bruno Paillard Première Cuvée, 289 kr
Har kvalat in från beställningssortimentet. Med en doft av mineral och lätt jästa, brödiga toner stiger den graciöst i smaken med en mjuk krämig fudgekolaton. Bra syra, bra kraft.

Trokänare;
7602 Louis Roederer Brut Premier, 289 kr
Doft av bräntsocker, samsas med mogen lätt kanderad frukt. Smaken är maffigt matig med mycket frukt och kraft men även med fräscha citrustoner med bra längd som tonar ut i en brödig limeton.

Svår att inte tycka om.
7422 Taittinger Brut Réserve, 289 kr
Fruktig men inte för fruktig, lagom kraftig med bra syra. Säkert kort – O, ja!

Prisvärd Årgångsskumpa;
7737 Pommery Brut 1995, 349 kr
Lätt insmickrande, Pommery har för mig varit alldeles för vek-princesschampagne. Men denna ädla juvel stiger ett steg upp och vågar visa mer.

Årets Godaste
7476 Bollinger Grand Année Brut 1995, 566kr
I alla bemärkelser då den doftar lätt krutrök och flinta blandat med äpple som i smaken även får en krämig chokladton med drag av apelsinmarmelad tonar ut i en läcker finish.

Som sagt det finns bubblor i alla prisklasser och stilar, allt för att påvisa att det aldrig är fel. Glädjeruset som infinner sig ger ett välbehag i mörkret och kan få den tristaste tisdag att skina upp. Lev och njut – var bubbla har sin tid och din tid är nu!

Text: Josephien Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam