HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bengt Frithiofssons september-favoriter

Klicka på pilen för att läsa mer

Kära vinvänner!

September skördemånad och full fart i vingården. Jag har kollat läget i Kalifornien och Bordeaux.

Jag knäfaller med Christian Moueix bland Petrusvingårdens merlotstockar.
Det handlar inte om någon andäktig tillbedjan av den hedervärde aposteln utan mer om årets skördeutsikter. Vi blir leriga på knäna medan Christian passionerat berättar om hur han är med och decimerar antalet klasar,ofta 50 % per stock för att nå max 45 hl per hektar som ett normalår ger 3.500 lådor för vinvärlden att slåss om. Av den ”magiska” årgången 2000 fick Sverige 54 buteljer au primeur à 5.999 kr per butelj som snabbt sålde slut. Flaskorna kommer att vara ännu mer värda när kunderna hämtar ut sina buteljer och kommer sannolikt att fortsätta öka i pris.

Är det vettigt? Nej, spekulationerna i Petrus är olustigt och ingenting vi stödjer säger Christian Moueix. Men årgången 2000 har en magisk klang på marknaden. Årets skörd motsäger inte det faktum att Petrus fortsätter hålla ställningen som ett av världens främsta investeringsviner.

I Kalifornien har jag jagat The Glasswinged Sharpshooter, insekten som hotar att ödelägga stora delar av vingårdarna. Då har årgången ingen större betydelse. Något motvapen finns inte just nu säger man på Davis jordbruksuniversitet i Sacramento där skadeinsektangreppen i södra Kalifornien har stor prioritet. Vi tröstar oss på The French Laundry, innekrogen i Napa dit man måste beställa bord minst en månad i förväg.

Klassiska Auberge Du Soleil längs Silverado Trail håller fortfarande det franska köket på toppnivå. Pick-nick provianten köper man på Dean & Deluca i St. Helena. Fräschare saluhall får man leta efter. Gamla vinhuset Christian Brothers stenborg förvandlades till Culinary Institute of America för proffs men där också hobbymatlagare numera kan gå på cooking demonstrations för att lära det senaste i det kaliforniska köket. Mat och vin går hand i hand.

Bland systemets septembernyheter har jag gjort ett axplock bland de mest
prisvärda.
Vita favoriter
6679 Argento Chardonnay,2001 Nicolas Catena, Mendoza ,Argentina 73:-
Ung,frisk i generös tropiskt fruktig stil ,rostad med inslag av fat.
Passar till: Fisk- och skaldjursmarmite med saffran. Grillade havskräftor.

6476 Jindale Chardonnay 2000 , Murray Valley, Australien 88:-
I samma stil som Argento men mer extrakt och fetare fylligare framtoning.
Passar till: kycklinggryta med gräddig gul paprika . Ugnsbakad gös.

5521 Kimmeridgien Bourgogne 2000 J M Brocard , Frankrike 89:-
Begåvade Jean Marc Brocard har gjort ett mycket prisvärt ”terroirvin” speglat av jordmånen Kimmeridge känd från Chablis med namn efter Kimmeridge i Dorset, England. Gammal sjöbotten av kalk,lera och fossiler som sträcker sig under Engelska kanalen. Ren frisk mineralton ,liten smörighet och krispigt frisk syra.
Passar till: pocherade ostron, grillad sjötunga.

26010 Marimar Torres Chardonnay 1998, Russian River Valley,Kalifornien 189:-
Miguel Torres syster knappar in på det vita etablerade Bourgognerna varje år. Nu är hon i kapp med årgång 1998 och förbi en hel del franska konkurrenter. Stor,generös,harmonisk frukt i en välbyggd harmonisk aromkomposition med smörig rondör och stadgande rostade fattoner.
Passar till: Grillad sjötunga, på skalet grillade havskräftor eller langust med örtsmör.

Sött vitt fynd:
12102 Chateau le Fagé 1997, Monbazillac, Frankrike 163:-
Yppigt generöst välbalanserat vin av högklassik sauternestyp från granndistriktet Monbazillac. Fyllig honungssötma med inslag av torkade aprikoser och botrytiskaraktär. Ekfatslagrad.
Mycket vin för pengarna.
Passar till: Bärdesserter, mandeltårta.

Röda favoriter
2560 Dom Freitas 2000 , Terras do Sado, Portugal 59:-
Framåtlutad björnbärig Periquitadruva i en ung charmig lite framfusig stil med lite vaniljtoner från 8 månader på franska fat. Prisvärt lågprisvin i den moderna bäriga portugisstilen.
Passar till. Pasta med falukorv. Grillad kyckling med ruccolasallad.

22356 Santa Cristina 2000 Antinori , Toscana Italien 69:-
Med erfarenhet av vinodling sedan starten 1385 har huset Antinori en exeptionell nedärvd kunskap om druvbehandling. Sangiovesedruvans frikostiga morelltoner bär upp detta bärfruktiga vin i en lättdrucken okomplicerad stil
Passar till: fläskkotlett med rödlöksmarmelad.

2522 Esplanada 1999, Algarve , Portugal 66:-
Extraktrik , packad björnbärsfrukt med generös katrinplommonton och liten fatton. Enligt systemet har vinet varit ”i kontakt med ek” vilket brukar betyda ekchips.
Passar till: Stekt entrecôte med höstens svampar.

3383 Chateau Chasse – Spleen 1998 , Moulis, Frankrike 245:-
Vinet som jagar bort ledan håller stilen. 88:an går i klassiskt ”cabbig” svartavinbärsstil med inslag av ceder och katrinplommon. Välbyggd och harmonisk.
Passar till: Höstens älgfilé med kantareller.

12661 Roda 1 Reserva 1996, Bodegas Roda, Rioja, Spanien 324:-
Morgondagens Rioja i en välpackad Tempranillofruktig stil, kantrinplommon med mognadstoner och fat från 24 månader på fransk ek och ett år i buteljen.
Passar till: lammsteken med vitlök, vilt som rådjur eller ripa.

Bengt Frithiofsson