HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Brunsprit från Mittens rike

Klicka på pilen för att läsa mer

Om det ska smuttas konjak efter bättre måltider är det inte sällan idé att slå på lite större än vad som var tänkt från början. För visst är det så att brunsprit från Frankrike ofta doftar godare än det smakar. Å se där håller inte alla med! Men om det sen beror på inlärt mönster eller välmöblerad gom, det kan diskuteras i väl insuttna fåtöljer bland cigarrök och groggbuffé.

Men nu finns Meukow XO Grande Champagne i Systembolagets exklusiva sortiment, som kompletterar, och sätter alla begrepp ovan på ända.

Grande Champagne ligger i hjärtat av Cognac, där enligt sägen den finaste konjaken produceras. Den smuliga
kalkstensjorden i Grande Champagne är rik på kolsyrehaltig kalcium som gör att druvorna mognar långsammare på fat. XO-konjak från Grande Champagne lagras i minst sex och ett halvt år. Meukow XO Grande Champagne är en balanserad och väldoftande konjak, med smaker av vanilj, kakao och kanderad frukt (päron, apelsin och aprikos), vilket ger konjaken en mjuk och rund smak.

Meukow Cognac har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1850-talet anlände de ryska bröderna Meukow till Cognac för att förse det ryska hovet med konjak. I dag är företaget det femte största konjakshuset i världen. Meukow’s panter symboliserar kvalitet, styrka och elegans med sensualitet. Och det där sista gör att man genast vill springa till Systemet och förse sig med en flaska, fastän den kostar lite mer än veckopengen.

Text Magnus Bergquist
Källa Chris-Wine