HEM

Vingård på Åland?

Klicka på pilen för att läsa mer

Som att befinna sig mitt i Edens lustgård, bland tusentals äppelträd med dofter som förför. Tjudö Vingård, exotiskt och ljuvligt i vår kalla nord, bland Ålands många öar. Med sina 10000 äppelträd är Tjudö en av Finlands största äppelodlare. Här växer också 2 500 körsbärsträd. Den enda odlingen i Finland.

Tjudö gård har anor långt bak i tiden. Den finns dokumenterad från 1670 och har gått i samma släktled i alla år. För 28 år sedan tog Magnus och Sara Eriksson över gården. De bestämde sig för att sälja alla djur. De bar på en romantisk dröm. Att leva som Adam och Eva. De planterade 6 000 äppelträd på markerna och levde på sin äppelodling.

För fem år sedan köpte sonen Peter gården av sina föräldrar. Och han har alltid varit barnsligt förtjust i sprit.
-Jag svetsade ihop min egen spritbrännare redan som fjortonåring, säger han med glimten i ögat.
Samma år blev det lagligt i Finland att tillverka vin och sprit på gårdar. Han ville utveckla råvaran mer, inte bara sälja äpplen. Så föddes planerna på en egen vingård.

Han planterade 4 000 äppelträd till. Han satsade cirka 3,5 miljoner kronor i pumpar, tankar, byggnader och annat för att komma igång. Det gamla tröskhuset renoverades till restaurang. Han skaffade sig en vinutbildning bland annat i Lojo i Finland. För fyra år sedan började man ta emot besökare på gården. Första hösten kom 3 000 personer, mest ålänningar som var nyfikna på vad han egentligen hade för sig. De åländska och finska färjelinjerna blev intresserade och året efter kom 10 000 besökare. Förra sommaren kom 24 000.

Av äpplena tillverkar Peter 30 000 liter vin per år. Han gör tre olika vita viner. Ett torrt, ett halvtorrt och ett halvsött. Förra året gick det halvsöta vinet till final bland 80 viner från hela världen på Systembolaget.
– De började tala om beställningar på 70 000 liter men jag tackade nej. Jag hade visserligen tjänat en hacka men då hade jag fastnat där.
Det är dock inte bara vin Peter framställer. Han gör även en äppelgrappa av pressresterna från vinet. Och så gör han Calvados. Men det får den inte heta. Så han har döpt sin till Ålvados. Han tillverkar den på exakt samma sätt som man gör i Normandie i Frankrike, Calvadosens mecka.

-Via kontakter invigdes jag till slut i hemligheten bakom den tillverkningen, säger Peter.
Av frukterna från de 2 500 körsbärsträden framställer han en körsbärssnaps. Den liksom Ålvadosen fanns med på Gastronommässan i Stockholm hösten 1999. Körsbärssnapsen vann och blev bästa fruktdestilat. Ålvadosen valdes till bästa brunsprit och blev även Best in show. Peter själv valdes till bästa brännare.

Men att driva vingård är mycket mer än att tillverka vin och sprit. Till gården hör 16 hektar odlad mark, varav 10 hektar är äppelodlingar och två hektar är körsbärsodlingar. Träd som skall skötas och beskäras. Här finns femton olika äppelsorter, allt från sommar- till vinteräpplen. Cirka 150 ton säljs som ätäpplen. Cirka 40 ton går till vin- och calvadosframställningen.

Text och foto: Anne Adre-Isaksson