HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Calatrasi – ett av Siciliens bästa

Klicka på pilen för att läsa mer

I traditionella maffiafästet Palermo på Sicilien tillverkas några av Sveriges mest sålda ekologiska viner. Låga priser och bra kvalitet i kombination är ett svårslaget recept för framgång, vilket även märks för Calatrasis ekologiska olivolja.

Efter flera års läkarstudier i Norditalien återvände Maurizio Miccichè 1981 till sin hemby för att driva vidare familjens vingård. Flera år tidigare hade hans föräldrar, i rädsla för den sicilianska maffians härjningar, skickat iväg honom till Norditalien. Maurizios far var aktiv i kampen mot maffian och familjen löpte därför större risk att drabbas av hämndattacker. Sedan dess driver Maurizio Miccichè, tillsammans med 45 medarbetare Calatrasi från basen i San Cipirello nära Palermo på Sicilien. Stark innovation och en internationell profil kännetecknar vingården som satsar hårt på de amerikanska och europeiska marknaderna. Förutom basen på Sicilien har man förgreningar runt Medelhavet, i Apulien och Tunisien. Maurizio Miccichè och hans 45 unga medarbetare har jobbat hårt för att återgå till traditionella sätt att odla och har satsat på inhemska druvor.

Storsäljare
Den starka internationella profilen har bland annat gjort att man satsat mycket på ekologiska odlingar. Intresset från USA, men främst Europa är stort för ekologiska produkter. Calatrasi står idag bakom två av Systembolagets riktiga storsäljare bland de ekologiska vinerna. Vita 2001 BFC Catarratto/ Trebbiano och 2001 BFC Nero d´Avola/ Cabernet Sauvignon ingår båda i Bengt Fritiofsson Collection och har fram till juli i år sålt 36 563, respektive 18 608 liter vardera. För Catarratto Trebbiano innebär det att man sålt över 26 000 liter mer än närmast följande konkurrent bland de vita ekologiska vinerna. Målet för all vinproduktion på Calatrasi är en hög kvalitet och många av företagets viner har vunnit priser de senaste åren. Flera av dem listas också högt på Winespectators listor.

EU-godkänd ekobeteckning
Vinerna är gjorda av ekologiskt odlade druvor, certifierade av EU-godkända Bioagricoop srl. IT BAC. Vingårdar och skörd står under ledning av chefsvinmakaren Brian Fletcher, Casa Vinicola Calatrasi i Sancipirello söder om Palermo. Vinstockarna är sex till sju år gamla och växer i sandblandad jord med inslag av lera. Druvorna handplockas, avstjälkas, mjukpressas och jäser med naturlig jäst i temperaturkontrollerade, rostfria tankar. Detta sker i en för ekoviner separat del av vinanläggningen.

Ekologisk olivolja
Förutom vin produceras även ekologisk olivolja på Calatrasi. Extra Virgin olivolja är gjord på ekologiskt odlade oliver från Sierra de Seguras skyddade nationalpark i Jaén vilken är Andalusiens äldsta ursprungsregistrerade DO-område. Inga kemiska gödningsmedel eller pesticider används, endast naturgödsel, moder jord, frisk luft och solsken. Picualoliverna är handskördade från 50-150 år gamla träd och kallpressas snabbt efter skörden vilket ger högsta möjliga kvalitet.

Text Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Calatrasis ekologiska viner på Systembolaget:
2001 BFC Catarratto/ Trebbiano (2462), IGT Sicilien
2001 BFC Nero d´Avola/ Cabernet Sauvignon (3578), IGT Sicilien

Calatrasis övriga viner på Systembolaget:
2001 Allora Primitivo (2332)
2001 BFC Primitivo (2341)