HEM

Hemmagjord likör – perfekt julklapp

Klicka på pilen för att läsa mer

Likör är gott och tacksamt att bjuda på. Efter att ha bevittnat årets Drink-SM inser man också vilka spännande blandningar det går att åstadkomma. Vinguiden.com kan berätta hur du enkelt gör din egen likör.

Likörer som baseras på frukt och bär är enkla att göra. Det som följer är ett allmänt recept som fungerar bra för exempelvis svarta vinbär, blåbär, körsbär, aprikoser, persikor, plommon och hallon. Det finns givetvis andra sätt att göra frukt- och bärlikörer på, men den här klassikern ger oftast bra resultat.

Klassiskt grundrecept
450 g bär eller fukt (avlägsna stora kärnor)
710 ml 40%ig vodka (Absolut, Finlandia etc.)
300 ml strösocker

Skölj frukten eller bären (frukten måste vara skuren i små bitar). Lägg frukt/bär i en behållare och häll över vodka. Sätt på lock eller täck över på annat sätt och placera på ett svalt, mörkt ställe. Rör om innehållet en gång i veckan under 2–4 veckor. Sila sedan genom ett metalldurkslag och häll vätskan i en behållare där den kan lagras. Till 710 ml osötad likör tillsätter du därefter 300 ml strösocker. Lagra i minst tre månader. Efter lagringen ska du hälla över den klara vätskan till en ny flaska (lägg till mer socker om nödvändigt).

Den som har läst Astrid Lindgrens ”Emil i Lönneberga” minns kanske vilken effekt de kvarblivna bären fick på nämnde Emil och hans griseknoe..? De innehåller ju en del alkohol, så vill man ta till vara på ”spillet” från likörtillverkningen kan det med fördel serveras till glass eller grädde, gärna med lite extra socker om frukten eller bären skulle sakna dessertens sötma.

Smaken på de flesta hemgjorda likörer förbättras ju längre tid de lagras. Frukt- och bärlikörer bör egentligen lagras minst ett halvår för maximal smakupplevelse. Undantaget är vissa citronlikörer, som inte bör lagras alltför länge.

Sockerinnehållet på likörer bör vara 300–350 gram per liter. Skulle resultatet bli för sött kan man alltid blanda i en mix av vodka och vatten. Alkoholinnehållet på färdiga frukt- och bärlikörer bör ligga på 20–30 procent. Även här undantas citronlikörer, som kan ha ett högre alkoholinnehåll. Smakar det för mycket sprit om det färdiga resultatet kan man lägga till lite vatten eller fruktjuice och socker. Är det för lite alkohol – lägg till mer vodka och socker.

Skapandelustan kan ibland leda till riktigt misslyckade hemgjorda likörer. Det är viktigt att inte försöka blanda en massa olika bär och frukter och hoppas på ”ju mer dess bättre”. Regeln är att aldrig mixa mer än två frukter eller bär i en likör. Blandar du fler kan det resultera i någon ointressant – eller i värsta fall odrickbar – sötsur alkoholblandning.

Nu till jul tänkte vi också passa på att bjuda på ett slags äggtoddyrecept – utan ägg.

Ägglös Äggtoddy
ca 1 liter vaniljglass; yoghurt eller vanlig (gärna light)
120 g Minimjölk
60 g mörk Rom, t ex Ronrico Gold
1/2 tsk färskriven muskot

Vispa samman de tre första ingredienserna i en tillbringare. Täck över och kyl i 30 minuter. Stänk över den rivna muskoten strax innan servering. Drick och njut!

text: Marie Arpnäs
källa Mailportalen m fl.