HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

2000 och 2001 i Bourgogne

Klicka på pilen för att läsa mer

De två senaste årgångarna i Bourgogne bjuder på stora skillnader både mellan olika lägen men också mellan de olika åren. Vi kan med säkerhet se fram mot lyckade viner från de båda åren. Vinerna från år 2000 bör dock väljas noggrannare då kvalitén på dessa i stor utsträckning beror av kunnande hos producenten. 2001 å andra sidan är generellt mer lovande.

Vintern år 2000 var ovanligt mild vilket bidrog till att vinrankorna började växa de första soliga dagarna i mars. Både knoppning och blomning var generellt tidiga tack vare varma dagar i maj. Blomningen i juni började ett par dagar tidigare än normalt och allt verkade mycket lovande. Kraftig nederbörd i juli fick dock mjöldaggen att sprida sig snabbt. Av de druvor som inte skadats direkt av regnet angreps många av Botrytis Cinerea vilket i det här fallet inte är önskvärt. Många vinodlare skördade sina druvor i omoget tillstånd för att fokusera på kvalitet hos de kvarvarande druvklasarna. Under augusti och september dominerade solsken och värme. Tack vare höga temperaturer mognade många druvor snabbt, ibland på bekostnad av den viktiga syran.

Vinernas framtid
Eftersom Pinot Noir- druvorna många gånger höll en hög temperatur i sig när de nådde vinerierna kom jäsningen igång allt för snabbt. Bland de röda vinerna kommer kvaliteten bero av kunnande hos vinmakaren. Ett vin som jäser för snabbt hinner inte utveckla önskvärda aromer och elegans. De vita Chardonnaydruvorna å andra sidan vinifierades i november och uppvisade en bra mognad och kvalitet. Totalt sett blev både de röda och vita vinerna av bra kvalitet med goda utvecklingsmöjligheter.

En lovande inledning på årtiondet
Trots att vintern mellan 2000 och 2001 var mild kom knoppningen igång sent eftersom kyligt väder och frost förekom i april. Maj månad bjöd dock på soligt väder och goda förutsättningar. Blomningen började i månadsskiftet mellan maj och juni. Det svala vädret i början av sommaren gjorde att blomningen dröjde ända fram till mitten av juni i vissa delar av Bourgogne, vilket i slutändan påverkar mognaden av druvorna. Likt förgående år skördades en del av druvorna medan de fortfarande var kart. Den franska benämningen är Vendanges en vert. Juli månad innehöll även detta år en stor del regn och blåst medan augusti var varmt och soligt. Valet av rätt tillfälle för skörd krävde stor kunskap då tidpunkten för mognad varierade kraftigt. Detta bidrog även till stor variation av socker och syramängd i druvorna.

Röda viner att spara
Vinifikationen av Chardonnaydruvan krävde inga insatser utöver de vanliga från vinmakarna. Vinerna är fruktiga och smakrika med en väl balanserad syra, vilket betyder att de sannolikt kommer att mogna inom ett par år. De röda å andra sidan krävde mer uppmärksamhet för att utvinna rätt mängd färg och tanniner. Vinerna är smakrika med en frisk syra och markerade tanniner. Bland de bättre producenterna finner man med säkerhet många viner väl värda gömma i källaren ett par år eller mer. Få saker är ju så gott som en mogen Bourgogne!

Källa. BIVB

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam