HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Varannan vatten

Klicka på pilen för att läsa mer

I Sverige dricks det mer alkohol nu än tidigare, och på sommaren ökar konsumtionen än mer.

Totalt dricker vi svenskar 10,4 liter ren alkohol per person (över 15 år) och år. Det är den högsta siffran på över etthundra år.

Konsumtionsmönstret har dock förändrats under den tiden – från ren sprit, till mer öl och vin.

I Örebro kommun har man i sommar försöka ta ett grepp om situationen och därför satt igång en handlingsplan, där målet ska vara att minska berusningsdrickandet.

Under fyra veckor, 26 juni-23 juli, har örebroarna mötts av informationskampanjen ”Varannan vatten” på ett trettiotal lokalbussar. Affischer har bland annat frågat ”Hur vill du må i morgon?” och uppmana ”Drick varannan vatten!” Målgrupp för informationskampanjen var alla alkoholanvändare över 18 år. Syftet var att få målgruppen att dricka alkohol klokare, till exempel att alltid servera och dricka vatten i samband med förtäring av alkohol.

Idén till kampanjen ”Varannan vatten” kommer ursprungligen från Gotland där alkoholkonsumtionen ökar under sommarmånaderna. Därför ville Örebro kommun tillsammans med andra aktörer förmedla ett budskap utan pekpinnar, men som skulle få läsaren att stanna upp och fundera – och framför allt agera.

Behåll kollen – drick med måtta. Om du varvar alkoholen med vatten mår du bättre, både i kväll och i morgon.

Av Magnus Bergquist
Källa: Newsdesk