HEM

Riesling

Rieslingdruvan mognar sent på året och kan med fördel lagras länge utan att tappa smak eller fräschör. Smaken skiftar beroende på odlingsland, plats, jordmån och framställningsmetod samt när den skördas. Växer druvan i skifferjord får den oftast en ökad rökighet, medan andra jordmåner kan ge smaker av tjära, stål, jord eller blommor. Ett yngre Rieslingvin ger smaker av citrus, gröna äpplen och mineraler medan lagring ersätter tonerna av grön frukt med smaker av nektarin, apelsin, honung och torkad frukt. Ett vällagrat Rieslingvin utvecklar oftast smaker av petroleum. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Rieslingviner

Riesling – en tysk nationalskatt

Riesling härstammar från Tyskland där den finns omnämnd redan på 1340-talet. Runt 1700-talet ökade druvans popularitet och tyska vingårdar ryckte upp andra, mindre omtyckta druvor för att göra plats för Riesling. De främsta tyska odlingsområdena idag är Mosel, Rheingau och Pfalz.

I Mosel hittar vi några av de bästa Rieslingvinerna. De är ofta lätta och friska med vackra toner av citrusfrukter och mineraler samt med en viss fruktsötma och relativt låg alkohol. Rieslingvinerna från Rheingau är torrare och fylligare med en ton av petroleum. Vinerna från Pfalz har en högre alkoholhalt, varierande sötma och fruktiga smaker.

Druvan odlas även i franska Alsace, ett område som tidigare tillhört Tyskland. Här får Rieslingodlingarna flest soltimmar i hela Frankrike samtidigt som de är skyddade från nederbörd av bergskedjor i väst. Dessa förutsättningar ger ett torrt och smakrikt Rieslingvin med en rökig mineralkaraktär.

Druvan odlas även i bland annat Österrike, Australien, USA, Nya Zeeland, Chile och Argentina.

En druva med ett brett register

Rieslingdruvan mognar sent på året och kan med fördel lagras länge utan att tappa smak eller fräschör. Smaken skiftar beroende på odlingsland, plats, jordmån och framställningsmetod samt när den skördas. Växer druvan i skifferjord får den oftast en ökad rökighet, medan andra jordmåner kan ge smaker av tjära, stål, jord eller blommor.

Ett yngre Rieslingvin ger smaker av citrus, gröna äpplen och mineraler medan lagring ersätter tonerna av grön frukt med smaker av nektarin, apelsin, honung och torkad frukt. Ett vällagrat Rieslingvin utvecklar oftast smaker av petroleum.

riesling

Mat som passar ihop med Rieslingvin

Rieslingviner har ett brett smakregister och fungerar tillsammans med de flesta maträtter, men beroende på om du väljer ett torrt eller sött vin kan det passa bättre till vissa råvaror.

Ett torrt Rieslingvin går utmärkt ihop med milda, friska fisk- och skaldjursrätter. Väljer du ett sötare vin fungerar det bra med lite kryddigare asiatiska rätter. Även ostar, grönsaksrätter och charkuterier passar utmärkt med ett sötare Rieslingvin. De allra sötaste vinerna bör serveras med en riktigt söt och fruktig dessert.


Fakta om Riesling

  • Odlas: Tyskland, Frankrike, Österrike, USA, Nya Zeeland och Australien.
  • Kända områden: Mosel, Rheingau och Pfalz (Tyskland) och Alsace (Frankrike).
  • Smak: Hög fruktsyra med dominanta smaker av lime, grönt äpple, honung, jasmin, petroleum och mineraler.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Fisk, skaldjur, kittostar och asiatisk mat.