HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kvalitetsmärkning av portugisiska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Portugal är världens sjätte största vinproducerande land. Mycket har skett i utvecklingen av den portugisiska vinproduktionen de senaste tio åren. Kvaliteten har förbättrats avsevärt medan priserna fortfarande är rimliga, vilket betyder att chansen att fynda är stor.

I Portugal använder man sig av fyra kvalitetsindelningar:
DOC – Sedan 1998 har Portugal 18 regioner som är klassificerade som DOC (Denominacão de Oigem Controlada), i princip motsvarande den franska AOC klassificeringen.
IPR – 26 regioner är klassade som IPR (Indicacão de Proveniência Regulamentada) och är menade att med tiden ersätta EG klassificeringen VQPRD (Vinhos de Qualidade Produzidos em Regiões Determinadas. IPR motsvarar ungefär Vin de Pays eller den italienska beteckningen IGT.
Vinho regional – en vidsträckt lantvinsappellation, det vill säga ett vin med regional ursprungsbestämning.
Vinho de mesa – bordsvin, utan angivet ursprung..

Kvalitetsklasser för portvin:
Beneficiosystemet – Duorodalen, där man framställer portvin, har sitt eget klassificeringssystem kallat Beneficiosystemet. Det går ut på att poängsätta druvorna efter faktorer som vingårdens höjd över havet, skördeuttag, jordmån, druvsort och så vidare. Poängen räknas ihop och därefter delas vingårdarna in i sex klasser från A med över 1200 poäng till F med 201 till 400 poäng.