HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Sonoma

Klicka på pilen för att läsa mer

I det största vindistriktet norr om San Fransisco, beläget mellan Napa och Stilla Havet ligger sex bördiga dalar som tillsammans bildar Kaliforniens mest produktiva vindistrikt, Sonoma. Största skillnaden är klimatet som varierar från varmt i norr till svalt i söder! I söder spelar de svala havsvindarna en stor roll samt den klassiska dimman som kommer likt en kylig filt och sveper över landskapet.

Sonoma har delat in sina väderområden i appellationer. Appellationerna är en kombination av marken, läget och solen. För att kunna producera bra vin behöver jorden vara tillräckligt lös så att vattnet kan rinna igenom. Vinrankornas blad måste exponeras av solen för att mogna och samtidigt skydda frukten från för mycket sol Lövverket skyddar även mot skyfall och blåst. De stora variationerna i Sonoma ger små personligheter och man kan igenom att lära sig hitta sitt favorit område lätt finna sina viner.

Dry Creek
Väder; kall morgon, het eftermiddag och milda kvällar
78 000 acr varvav 10 000 uppodlats av 200 odlare till 28 vinerier
Ligger perfekt för vinodling med Lake Sonoma i norr och Russian River i söder Väldränerad jord och morgondimma gör att det med fördel produceras bra viner av välkända vita druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnay. På kullarna är det varmare, dit når inte dimman och den röda jorden dominerar. Här trivs Zinfandel, Cabernet Sauvignon och Merlot bra Området är känd för sin Zinfandel som planterades och har brukats i mer än hundra år-och ger fortfarande skördar!

Alexander Valley
Väder; kall morgon, lätt dimma, het eftermiddag och milda kvällar
76 000 acr varav 15 000 uppodlats av 200 odlare till 28 vinerier
Ligger längs med Russian River mellan pittoreska Healdsburg och Cloverdale.
Hit vallfärdar hela världen för att ta del av historia och traditioner samlat på flaskor som räknas till toppklass. Här gör man Cabernet Sauvignon, Merlot Zinfandel och Chardonnay men även lite mer udda druvsorter såsom Viogner, Pinot Blanc, Shiraz och Sangiovese.

Chalk Hill
Väder; kall morgon, lätt dimma, varm eftermiddag och kalla kvällar
24 000 acr varav 1000 uppodlats av 25 odlare till 5 vinerier
Chalk Hill är känd för sin ljusa färgade jord vilket består av vit vulkanaska och inte som i Europa kalkrik jord. Området ligger högt på kullar där jorden är fattig, lös och lätt stenig men väldränerad.Det kan verka varmare än i Russian River på grund av saknaden av den avkylande dimman på kullarna
Området domineras av vita druvor.

Russian River
Väder; kall morgon med tjock dimma, varm eftermiddag och kalla kvällar
125 000 acr varav 10 000 uppodlas av över 200 odlare till 50 vinerier
Vinodlingen har lång historia där man tidigt sett potentialen av den tjocka dimman som snabbt kan kyla ner druvorna. Här trivs den kräsna och svårodlade Pinot Noir tillsammans med arbetsmyran Chardonnay. De utgör även stommen för strålande mousserande viner som kan nå Champagnestatus. Pinot Noirvinerna här kommer att med tiden bli en tuff konkurrent till Bourgogne. Men området består inte bara av vinrankor, de samsas gladeligen med får, äpplen och bär

Green Valley
Väder; kall morgon med tjock dimma, varm eftermiddag och kalla dimmiga kvällar
19 000 acr varav 1200 uppodlats av 25 odlare till 10 vinerier
Här har havet en stor påverkan. Det är mindre än 10 miles till kusten men en kulle skyddar området. Även här trivs äpplen, päron och bär liksom Pinot Noir och Chardonnay. Men man kan i vissa delar även hitta Cabernet Sauvignon, tack vare ett varmare microklimat.

Sonoma Coast
Väder; mycket kall morgon med tät dimma, kall blåsig eftermiddag och kalla kvällar med dimma
517 000 acr varav 7000 uppodlats av 50 odlare till 5 vinerier
Den hetaste(mest intressanta) området är det kallaste! Det ligger intill havet och har mer än dubbelt så mycket regn som inlandet men även här spelar kullarna sin roll som skydd. Här kan man stöta på kor och får som vandrar fritt bland bergen. Havet ger även området sin del i form av underbara ostron och krabbor som ackompanjerar de lokala vinerna. Trots att det är det största området är det minst planterat, än så länge. Jag tror att vi i framtiden kommer att se en explosion. Vinerna här når Bourgognestatus tackvare sin långa mognadstid i det kalla klimatet. Vi får därför viner som här ger en fräsch frukt med en rostad hasselnötston(vita), silkeslen mörk hallonton(röda). Håll ögonen på detta växande område.

Sonoma Mountain
Väder; kall morgon, varm eftermiddag och kalla kvällar
6000 acr varav 800 uppodlats av 25 odlare till 3 vinerier
Detta område ligger en bra bit över dimmgränsen vilket gör att den röda druvan Cabernet Sauvignon trivs och blir kraftfull men elegant. Områdets läge med fullexponering av morgonsolen ger en bra mognad utan att bli forcerad.
Variationen av branta sluttningar och dalar gör att även andra druvor trivs.

Sonoma Valley
Väder; kall morgon med dimma, mycket varm eftermiddag och kalla kvällar
116 000 acr varav 13 000 uppodlas av 200 odlare till 42 vinerier
Det var här den Kaliforniska vinindustrin startade Missionärer planterade de första rankorna 1824 och 1850 etablerade Agoston Haraszthy den första europeiska vinsorten. En gång om året på Labor Day weekend är det skördeauktion, tre dagar med provningar, BBQ picnic, auktion och middagar. Rekommenderas!

Knights Valley
Väder; mycket kall morgon, het eftermiddag och kalla kvällar
37 000 acr varav 2000 uppodlas av 32 odlare till 2 vinerier
Välskyddat från havet är detta området varmast. Tusentals år sedan flöt Russian River genom detta område och in i Napa, men med tiden har den skjutit mer åt väst mot Healdsburg. Trots sitt varma klimat görs här strålande Sauvignon Blanc väl mogna även s k Bordeauxblandning förekommer och ger fullblod rika på frukt, ceder och tobak. Här odlas även mycket grönsaker och det är knappast en slump att några av Sonomas bästa restauranger ligger här. På rancherna betar Black Angust som på tallriken ackompanjerar de fylliga röda vinerna som området är känt för.

Sonoma-Caneros
Väder; mycket kall morgon med dimma, varm men blåsig eftermiddag och kalla kvällar.
59 000 acr varav 8000 uppodlas av 75 odlare till 22 vinerier
Ligger vid San Pablo Bay med gräns mellan Sonoma och Napa vilket influerar området med både dimma och blåst. Rent generellt är kallare på sommaren och varmare på vintern än både Sonoma och Napa. De primära druvorna är Chardonnay och Pinot Noir. Enligt lokala vinmakare mognar druvorna med mindre sockerhalt.

Sammanfattning;
Sonoma kan inte likt Napa ge innebörden av ett generellt vin. Man vinner som konsument mycket på att känna till de olika områdenas olikheter och egenskaper. Området är dessutom på uppgång vilket gör att man under de kommande åren kan erhålla mer prisvänliga viner än i Napa. Det är definitivt värt ett besök!

Text: Josephine Nordlind
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam